Aku Insan Biasa

Category archive

Album Lirik Video - page 2

SMASH – I Heart You (Live Showcase @ Sg. Wang Plaza)

dalam Review Album (Luar Negara) oleh

Video ini ditujukan khas buat semua peminat SMASH di Malaysia dan Indonesia. Dirakam semasa kehadiran SMASH membuat lawatan dan Showcase di Sg.Wang Plaza Kuala Lumpur Malaysia. Semoga terhibur ye..

SMASH – I Heart You Lyrics

Baca Lagi

SMASH – Ada Cinta (Live Showcase @ Sg. Wang Plaza)

dalam Review Album (Luar Negara) oleh

Video ini ditujukan khas buat semua peminat SMASH di Malaysia dan Indonesia. Dirakam semasa kehadiran SMASH membuat lawatan dan Showcase di Sg.Wang Plaza Kuala Lumpur Malaysia. Semoga terhibur ye..

SMASH – Ada Cinta Lyrics

Baca Lagi

SMASH – Selalu Bersama (Live Showcase @ Sg. Wang Plaza)

dalam Review Album (Luar Negara) oleh


Video ini ditujukan khas buat semua peminat SMASH di Malaysia dan Indonesia. Dirakam semasa kehadiran SMASH membuat lawatan dan Showcase di Sg.Wang Plaza Kuala Lumpur Malaysia. Semoga terhibur ye..

Lirik : SMASH – Selalu Bersama Lyrics

Baca Lagi

VIDEO EKSKLUSIF – SM*SH Untuk Pembaca Mohdzaid.com

dalam Album Lirik Video oleh

VIDEO EKSKLUSIF – SM*SH Untuk Pembaca Mohdzaid.com. Nantikan cerita lanjut tentang SMASH ye.. aku akan update secepat mungkin :) apa-apa pun SMASH memang sporting giler dan happening habis.. dan yang bestnya diorang ni hensem-hensem.. bak kata Rangga SMASH “Jambu-Jambu” haha..

Album “Anuar Zain” Menggamit Perasaan

dalam Review Album (Malaysia) oleh

 

Lama rasanya aku tak buat review album kat blog ni kan?.. tapi kali ni aku teringin benar nak buat review album terbaru Anuar Zain ni.. sebab bagi aku lagu-lagu dalam album ni memang terbaik dan melodi yang disampaikan sangat berkualiti. Anuar Zain seperti yang kita tahu seorang penyanyi lelaki yang memiliki vokal yang sangat unik dengan lunak alunan yang merdu. Berbekalkan pengalaman beliau dalam arena muzik ni, membuahkan satu lagi album terbaru yang bertajuk “Anuar Zain” untuk peminat-peminat setianya. Wah-wah pastinya ramai peminat Anuar Zain dah pun ada CD ni kan?.. amacam best tak lagu-lagunya?.. sure bestkan?..

Album “Anuar Zain” ini di terbitan oleh Anuar Zain Network Sdn. Bhd dan di edarkan melalui Universal Music Malaysia. Mempunyai 8 buah lagu terbaik iaitu Ku Berjanji Karna Cinta, Nadi Terhenti, Ajari Aku, Pernahkah, Simpati Cintamu, Sempurnakan Aku, Terindah dan yang paling aku suka iaitu Cinta Harus Memiliki. Karya dalam album ini di hasilkan oleh komposer terkenal seperti Numata, Nico Ajie Bandy, Alywin Santigo, Adrain Martadinata, Hazami, Jimmy Sogalrey, Ari Bias dan gubahan muzik dari Andi Rianto, Irwan Simanjuntak dan Tohpati.

Bagi pengalaman aku, lagu-lagu dalam album ni memang sesuai di dengar oleh sesiapa saja kerana liriknya sangat mengasyikkan dan menusuk perasaan bagi siapa yang mendengarnya. Seperti lagu Cinta Harus Memiliki memang dah berhantu dalam fikiran aku sekarang ni.. mana-mana pergi mesti nak nyanyi lagu ni, liriknya pun sangat menyentuh hati boleh buat menitis air mata uolss.. haha..  Jadi kepada sesiapa yang masih tak dengar lagi, apa kata korang pergi beli sekarang.. aku sure korang mesti puas hati dengan album “Anuar Zain” ni.. Pastikan yang original ya baru beli :)

‘PENERANG HATI’ 6IXTH SENSE – SAUJANA

dalam Review Album (Malaysia) oleh
Screenshot_1

Menarik dunia industri musik tanahair sekarang ni diceriakan lagi dengan lagu-lagu bercorak keimanan dan ketakwaan di bulan Ramadhan. Terbaharu seperti yang kita dengar dicorong-corong radio sekarang tengah hangat dengan lagu Penerang Hati yang didendangkan oleh kumpulan nasyid Saujana dan 6ixth Sense. Jom kita baca artikel yang ditulis oleh Juan Danza tentang perjalanan lagu Penerang Hati ini dan kita saksikan juga video promo lagu ni ye.. :)



oleh Juan Danza

BAGAI menjadi arah aliran terkini, gabungan idea dan kepakaran penggiat seni muzik Malaysia ternyata mewarnakan lagi industri muzik tanah air sekali gus memberi variasi kepada pendengar yang dahagakan produk baru dari masa ke masa. Menampilkan nama besar dalam pembikinan sesebuah lagu juga turut membantu dalam memperomosikan sesuatu lagu, malah penampilan semula artis yang mungkin selama ini sedikit tenggelam dengan kemunculan muka baru dan sudah lama tidak muncul dengan warkah baru menambahkan lagi kerancakan.

Pastinya, apa saja penggabungan yang dilakukan sama ada dari segi nyanyian secara duet mahu pun sentuhan pemuzik yang mempunyai kelainan tersendiri jarang sekali tidak diterima baik, malah keunikan itulah yang menjadi pemangkin sesuatu produk. Terbaru, kumpulan yang semakin menjadi pujaan ramai, 6ixth Sense, kembali dengan single terbaru mereka menampilkan kumpulan nasyid Saujana sempena Ramadan yang disambut dengan gembira khususnya masyarakat Islam di Malaysia.

Lagu baru berjudul Penerang Hati ciptaan Faiz Azizi Arlis atau Gjie, pemain gitar kumpulan itu kini menemui peminat yang menantikan sentuhan baru mereka yang semakin popular selepas muncul dengan album mereka, +-x/, yang menampilkan lagu hebat seperti Khatimah Cinta, Menyesal, Yang Sempurnakanku dan Cinta Mati.

Apa yang menarik, gabungan pelontar Pop Rock dan irama Nasyid kali ini ternyata berbeza dengan beberapa usahasama sebelum ini, sebagai contoh lagu Cinta Yang Sempurna yang menampilkan lontaran mantap Adi selaku vokalis 6ixth Sense dan penyanyi kumpulan Letto iaitu Noe sememangnya hadir dalam genre yang sama.

Saujana yang ternyata jauh lebih senior daripada 6ixth Sense dalam dunia seni kini menunjukkan keterbukaan mereka dalam perjuangan menegakkan syiar Islam menerusi lagu berunsur nasihat dan panduan berguna, malah penyertaan mereka dalam projek kali ini diharapkan dapat memudahkan kaedah dakwah yang sememangnya menjadi nadi mereka yang pernah popular dengan lagu seperti Keluarga Bahagia, Sepohon Kayu dan Suci Sekeping Hati.

Masih tidak hilang sentuhan suara mereka, diam tak diam Saujana yang muncul dengan album pertama mereka pada tahun 1997 ini semakin matangselepas tampil dengan tujuh album, termasuk yang terbaru diterbitkan pada Januari 2010. Bagaimana pun, mereka yang bukan pengikut setia irama nasyid kurang menyedari kehadiran Saujana, dan diharapkan dengan usahasama yang dijalinkan bersama 6ixth Sense kali ini membuahkan hasil dan memberi makna tersendiri kepada kedua-dua kumpulan apatah lagi mengambil keberkatan Ramadan kali ini. Menyentuh soal lagu yang bakal terkandung dalam album dakwah 6ixth Sense yang masih belum diberikan judul serta album kompilasi Nasyid terbitan Universal Music Malaysia ini, gabungan tenaga kerja profesional ternyata mengagumkan.

Dirakam di tiga studio berbeza iaitu Hijjaz Studio, King’s Studio dan Studio 18, susunan muzik yang direncana 6ixth Sense sendiri pastinya mengekalkan kunikan tersendiri kumpulan itu, dimantapkan lagi dengan bunyian ‘strings’ oleh Dimawan Krisnowo Adji Sa’unine Strings. Malah, penglibatan penerbit lagu ini iaitu Mujahid Abdul Wahab yang berpengalaman menerbitkan album kedua-dua kumpulan ini pastinya diyakini, apatah lagi beliaulah yang membentuk kedua-dua kumpulan ini sejak mula menempatkan diri di arena seni suara. Diharapkan buah tangan kali ini dapat memberi manfaat kepada pendengar, sekali gus memberi peluang kepada pendengar untuk menikmati gabungan hebat ini.

Kembali Ke Atas