ENGKAU PERWIRA NEGARA

Engkau perwira negara
Engkau harapan negara
Di saat negara ini goyah
Di saat masyarakat dalam ketakutan
Kau bangkit dengan beraninya
Kau maju dengan azam yang tinggi
Demi mempertahankan negara
Demi menjaga maruah bangsa Kau bertekad untuk berjuang
Kau tegar hingga ke hujung nyawa Walaupun nyawa menjadi taruhan Walaupun jasad terkubur
Pengorbananmu tetap tersemat di hati.

Realitinya di sini, Inilah Akademi Fantasia

Saban hari tak lengkap kalau dalam kehidupan kita ini ada sifat ingin mengubah cara hidup.  Bukan untuk mengubah takdir tetapi mengambil peluang yang ada dan dijadikan sebagai batu loncatan untuk berjaya.

Seperti bait lirik lagu Menuju Puncak yang dipetik “Bukan mudah menyusur tangga ke angkasa, bukan mudah menggapai mimpi menjadi realiti”. Bukan mudah untuk menggapai impian menjadi kenyataan. Tetapi tuah manusia siapa yang tahu kan, kalau dah rezeki kat situ insya Allah segalanya akan dipermudahkan.

Tak lama lagi #AF2014 akan menemui penonton semua seperti biasa. Kali ini mereka kembali menggempakkan fenomena program realiti tv no1 di Malaysia. Tak seperti tahun transformasi AF2013, kali ini mereka tampil dengan format lama yang lebih mencenggam jiwa. Memang inilah yang dinanti-nantikan. Jadi lepas ni ramailah yang akan menitiskan air mata dengan babak sedih, lucu para peserta. Dikuatintinkan merupakan jalan terbaik bagi mereka di Akademi Fantasia.

Zizan Razak sekali lagi dipilih menjadi pengacara untuk Konsert AF2014 dan pelawak yang meningkat naik namanya iaitu Jihan Muse selaku pengacara Diari yang akan keudara setiap Isnin – Jumaat di Astro RIA dan serentak di Astro Prima dan Astro Maya HD.

Adakah fenomena pada musim Mawi, Zahid dan Hafiz akan memuncak lagi? Sama-sama kita nantikan dan berilah sokongan kepada peserta-peserta mengekspresi bakat yang mereka ada.

Dugaan Bila Berjauhan

Memang betul cakap pepatah “Jauh di mata dekat di hati”. Bila jauh perasaan rindu semakin menebal dalam diri ni. Masa inilah macam-macam dugaan yang datang.  Nak atau tak kita kena  laluinya jugak.

Masa berjauhan ni la hati kena kental. Kalau rapuh musnahlah semua. Masa inilah kita kena dekat. Tak semestinya berjumpa depan mata kalau nak dekat. Teknologi kan ada jadi pakailah apa yang termampu. Kalau zaman dulu berutus surat tapi zaman sekarang ni whatsapp je kalau tak pun terus wechat.

Kalau bercinta jarak jauh ni memang selalu diuji. Tuhan jauhkan kita ada banyak sebab. Sebab utamanya Dia nak kita belajar erti kesabaran. Sabar tu kan sebati dengan iman. Jadi iman kenalah kuat gak kalau nak tempuh segala cabaran yang mendatang.

Antara lain tuhan nak kita belajar apa yang ada pada diri kita. Sekuat mana kesetiaan kita. Masa inilah Dia uji semua tu. Kalau kita betul-betul boleh tahan semua ni aku jamin hidup aman dunia akhirat Insya Allah.

Jadi dalam kejauhan kita ni jangan lupakan Dia jugak. Semua ni dah ditakdirkan. Aku pasti satu hari nanti Dia akan beri kita kebahagiaan, kasih sayang yang berkekalan sehingga je Jannah. Doakan yang terbaik kita dan sentiasa istiqamah buat benda-benda baik.

Yeyyyy happy sangat sebab si dia dah pulih dari demam. Dia dah mula senyum dan ketawa. Happynya bila dapat tahu dia dah sambung study. Insya Allah kalau ada rezeki nanti kita jumpa ye

laling.

Dah Berapa Bulan?

Dengar tajuk macam orang dok bertanya dah berapa bulan mengandung pulak kan. Eh jangan salah faham memang aku ni nampak gemuk tapi aku tak kandungkan anak sesiapa pun.  Hahaha.. saja dok melawak sekali sekala jangan la serius sangat korang.

Ekceli aku ni dah beberapa bulan tak menghabdet blog ni. Memang rindu sangat nak menulis tips-tips percutian kongsi kisah aku yang tersangat best tu. Kan… mesti korang rindu kan nak baca blog aku ni.. haha ada ke yang baca? Kalau ada tu Alhamdulillah dan tq sangat kat korang yang sudi baca dan cari tips yang aku share tu kan.

Ekceli lagi.. banyak je tips percutian yang aku nak kongsi.  Post pasal bercuti ke Sarawak hari tu pun aku tak abis karang lagi. Melambak kat draft tak dipublishkan. Tak pe slow-slow kayuh. As long ada pembaca hari-hari yang datang melawat pun dah okey kan.

Sepeninggalan aku tak menghabdet blog ni apa yang korang baca ye kat blog aku? Nak tau gak apa entry yang menarik yang korang baca. Aku nak tanya gak pendapat korang. Kalau aku tulis news pasal show-show kat tv ok ke? Buat ulasan ke contoh macam show yang akan datang ni antaranya Warna Super Spontan, AF 2014 ke.. korang nak ke? Kalau nak kasi tau ye kat komen kalau aku rajin nanti aku share la kat korang.

New Generation

Had we come in peace.
There’ll be no war.
There’ll be no smell of flesh.
Nor the river of red.
Why can’t we live as one.
In the land of many promises.
So many generations being taken. To cut a stream of blood,
Unity is there to grab
Within a whisker away,
In the land of freedom and hope. The new generation has risen.
To stop this egotistic games,
To save millions of innocent lives. No one can save us,
Except ourselves.
And now the season changing. We are the changers.
For a better tomorrow!

Percutian Ke Sri Aman Sarawak – Teksi Terlalu Mahal

Alhamdulillah, syukur sangat sebab dapat bercuti dan melancong ke Sri Aman Sarawak baru-baru ni. Untuk pengetahuan semua di Malaysia khususnya Sarawak mempunyai banyak tempat-tempat menarik. Ramai yang tak tahu di sebalik kemeriahan pusat pelancongan di Sarawak terdapat satu daerah iaitu Sri Aman.

Sri Aman (asalnya Simanggang) merupakan salah satu bandar dan bahagian dalam Sarawak. Bahagian kedua dariapada 5 bahagian yang lain. Nama Sri Aman diambil sempena dengan penyerahan diri anggota parti komunis yang dipimpin oleh Bong Kee Chok sekitar tahun 1974.

Sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Sri_Aman

Percutian aku kali ini meliputi beberapa tempat menarik di Sri Aman dan akan di paparkan dalam beberapa entry blog akan datang. Antara yang menarik adalah Pesta Benak, Engkelili, Sungai Raya, Lubok Antu, Hidro Batang Ai dan beberapa tempat menarik yang boleh dilawati di sini.

Perjalanan dari Kuala Lumpur menaiki pesawar Malindo Air yang aku beli sebulan yang lepas agak murah waktu tu. Berbanding dengan MAS dan Air Asia waktu ini Malindo ada buat promosi, jadi aku terus booking untuk pergi bercuti di sini.

Screen Shot 2014-05-23 at 8.44.45 PM

Dalam entry ini aku nak ceritakan sedikit harga untuk menaiki teksi dari Kuching International Airport ke Kuching Sentral agak mahal dan tak masuk akal. Untuk perjalanan menaiki kenderaan hanya mengambil masa kurang 3 minit saja ke Kuching Sentral dikenakan bayaran RM17 sehala dan dari Kuching Sentral ke Kuching International Airport dikenakan RM19.

 

Screen Shot 2014-05-23 at 8.53.24 PM

Agak tak masuk akal dengan harga teksi di sini. Terlalu mahal dan bila di tanya kepada pemandu, bayaran yang dikenakan telah ditetapkan oleh pihak syarikat dan mengikut zon-zon terlibat. Bagi aku pihak terlibat dan berwajib perlu mengambil tahu benda ni. Harga untuk 3 minit perjalanan memang mahal dan ini sekali gus mencacatkan sedikit aktiviti pelancongan di sini. Kalau orang luar negara tu ok lagi la kalau nak caj mahal tapi untuk pelancong dalam negeri macam aku ni rasa agak keterlaluan. Harap la sesiapa yang baca blog aku ni dapat sampaikan kepada pihak berwajib untuk turunkan sedikit harga tambang ye.

 

Rejab dan Salah Faham.

Sebenarnya tidak terdapat dalil-dalil yang menentukan kelebihan bulan ini. Justeru, dapatlah diringkaskan bahawa bulan ini samalah dengan bulan-bulan lain. Untuk mendapat gambaran ringkas tentang tuntutan al-Sunnah di dalam bulan ini perhatikanlah kenyataan-kenyataan berikut:

1. Al-Quran menjelaskan bahawa bulan Rejab adalah salah satu daripada al-Ashhur al-Hurum (bulan-bulan haram). Firman Allah Ta‘ala (al-Taubah 9:36):
Maksudnya: Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa Ia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati. Ketetapan yang demikian itu ialah ugama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar laranganNya); dan perangilah kaum kafir musyrik seluruhnya sebagaimana mereka memerangi kamu seluruhnya; dan ketahuilah sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang bertaqwa.

Sabda Rasulullah SAW :

الزَّمَانُ قَدْ اسْتَدَارَ كَهَيْئَةِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضَ السَّنَةُ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ثَلَاثَةٌ مُتَوَالِيَاتٌ ذُو الْقَعْدَةِ وَذُو الْحِجَّةِ وَالْمُحَرَّمُ وَرَجَبُ مُضَرَ الَّذِي بَيْنَ جُمَادَى وَشَعْبَانَ [3]

Maksudnya: Sesungguhnya waktu telah kembali seperti keadaannya pada hari Allah mencipta langit dan bumi. Satu tahun mempunyai 12 bulan. Di kalangannya 4 bulan haram, 3 berterusan; Zul Qi‘dah, Zul Hijjah dan al-Muharram serta Rejab kabilah Mudar di antara Jumada dan Sya‘ban.

2. Tiada solat khas dalam bulan Rejab:

وقال النووي رحمه الله تعالى “واحتج به العلماء على كراهة هذه الصلاة المبتدعة التي تسمى الرغائب قاتل الله واضعها ومخترعها فإنها بدعة منكرة من البدع التي هي ضلالة وجهالة وفيها منكرات ظاهرة وقد صنف جماعة من الأئمة مصنفات نفيسة في تقبيحها وتضليل مصليها ومبتدعها ودلائل قبحها وبطلانها وتضلل فاعلها أكثر من أن تحصر” 4]]

Maksudnya: Imam al-Nawawi telah berkata ‘Para ulamak telah berhujjah dengannya ke atas kebencian solat yang yang bid‘ah ini yang dinamakan al-Raghaib. Semoga Allah memerangi pemalsunya dan penciptanya. Sesungguhnya ia adalah bid‘ah yang munkar yang terdiri daripada bid‘ah-bid‘ah yang sesat dan kejahilan. Di dalamnnya terdapat kemungkaran yang jelas. Sekumpulan para ulama telah menulis tulisan-tulisan yang bermutu dalam memburukkannya dan menyesatkan orang yang bersolat dengannya dan menciptanya. Dalil-dalil berkenaan kekejiannya, kebatilannya dan kesesatan pembuatnya amat banyak sehingga tidak terbilang.

وقال الحافظ ابن رجب رحمه الله تعالى ” فأما الصلاة فلم يصح في شهر رجب صلاة مخصوصة تختص به والأحاديث المروية في فضل صلاة الرغائب في أول جمعة من شهر رجب كذب وباطل لا تصح وهذه الصلاة بدعة عند جمهور العلماء … وأول ما ظهرت بعد الأربعمائة فلذلك لم يعرفها المتقدمون ولم يتكلموا فيها ” ا.هـ( لطائف المعارف / 228) .

Maksudnya: Berkenaan dengan solat, di dalam bulan Rejab tidak terdapat solat yang khas untuk bulan ini. Hadith-hadith yang diriwayatkan berkenaan kelebihan solat al-Raghaib pada Jumaat pertama bulan Rejab adalah penipuan dan batil serta tidak sah. Solat ini adalah bid‘ah di sisi kebanyakan ulama. Kali pertama solat ini muncul ialah selepas tahun 400. Oleh sebab itulah ianya tidak diketahui oleh ulamak terdahulu dan mereka tidak membincangkannya.

3. Berpuasa di bulan Rejab tidak mempunyai keistimewaan tertentu:

قال ابن القيم “كل حديث في ذكر صوم رجب وصلاة بعض الليالي فيه فهو كذب مفترى”[5]

Maksudnya: Semua hadith yang menyatakan puasa bulan Rejab dan solat sebahagian malam-malamnya adalah penipuan yang direka.

وقال الحافظ ابن حجر ” لم يرد في فضل شهر رجب ولا في صيامه ولا صيام شيء منه معيَّن ولا في قيام ليلة مخصوصة فيه حديث صحيح يصلح للحجة ” ا.هـ تبيين العجب / 11 ( وأنظر : لطائف المعارف /228 )

Maksudnya: Tidak terdapat hadith sahih yang boleh dijadikan hujah berkenaan kelebihan bulan Rejab, puasa bulan ini, puasa hari-hari tertentu bulan ini mahupun bangun malam tertentu pada bulan ini.

4. Membuat umrah di bulan Rejab tidak mempunyai keistimewaan tertentu:

Setakat ini, belum lagi ditemui hadith sahih yang menerangkan kelebihan umrah di bulan Rejab. Ya, terdapat beberapa riwayat golongan Syi‘ah yang mengatakan umrah bulan Rejab adalah umrah yang terbaik. Akan tetapi Ahl al-Sunnah tidak menerima periwayatan mereka di samping riwayat tersebut tidak bersambung kepada Rasulullah SAW.

5. Malam al-Isra’ wal-Mi‘raj tidak sah pada malam ke 27 bulan Rejab:

قال الحافظ ابن كثير الدمشقي رحمه الله تعالى: (وقد أورد-أي عبدالغني المقدسي- حديثاً لا يـصـحّ سـنـــده ذكرناه في فضائل شهر رجب أن الإسراء كان ليلة السابع والعشرين من رجب والله أعلم. ومن الناس من يزعم أن الإسراء كان أول ليلة جمعة من شهر رجب, وهي ليلة الرغائب التي أُحدثت فيها الصلاة المشهورة, ولا أصل لذلك والله أعلم) [6]

Maksudnya: al-Imam Ibnu Kathir telah berkata (Abdul Ghani al-Maqdisi telah meriwayatkan sebuah hadith yang tidak sah sanadnya dan kami telah jelaskan dalam ‘Fadail Shahr Rajab’ bahawa peristiwa al-Isra’ telah berlaku pada malan ke-27 bulan Rejab, Allah jua yang lebih mengetahui. Ada juga di antara manusia yang menyangka bahawa peristiwa al-Isra’ telah berlaku pada Jumaat pertama dalam bulan Rejab, iaitulah malam al-Raghaib yang dicipta padanya solat yang masyhur, sedangkan tiada asal bagi perkara ini, Allah jua yang lebih mengetahui.)
Kesimpulannya, amalan-amalan di bulan Rejab adalah sama seperti amalan-amalan di bulan-bulan lain. Perkara yang membezakannya ialah bulan ini tergolong dalam bulan-bulan haram yang mana kezaliman dan peperangan tanpa sebab amat dimurkai oleh Allah Ta’ala berbanding dengan bulan-bulan lain.

[1] HR al-Bukhari, Kitab al-Saum, Bab Man Aqsama ‘ala Akhihi Liyuftir, No. 1832.
[2] HR al-Bukhari, No. 5523. Juga Muslim, No. 782.
[3] HR al-Bukhari, Kitab al-Maghazi, Bab Hajjah al-Wida’, No. 4054. Juga Muslim, Kitab al-Qasamah Wa al-Muharibin Wa al-Qisas Wa al-Diyat, BabTaghliz Tahrim al-Dima’ Wa al-A‘rad Wa al-Amwal, No. 3179.
[4] Sila lihat al-Nawawi, Syarh Sahih Muslim, Jil. 8 Hlm. 20.
[5] Sila lihat Ibnu al-Qayyim, al-Manar al-Munif, Hlm. 96.
[6] Sila lihat Ibnu Kathir, al-Bidayah wa al-Nihayah, Jil. 3 Hlm. 136-137.
[7] HR al-Bukhari, Kitab al-Saum, Bab Saum Sya‘ban, No. 1834. Juga Muslim, Kitab al-Siyam, Bab Siyam al-Nabi s.a.w. Fi Ghair Ramadhan Wa Istihbab An La Yukhliya Shahran ‘An Saum, No. 1957.
[8] HR Ibnu Abi ‘Asim, Ibnu Hibban dan lain-lain, dihukum Sahih oleh al-Albani dalam Silsilah al-Ahadith al-Sahihah, No. 1144.
[9] HR al-Tirmizi, Kitab al-Saum, Bab Ma Ja’ Fi Karahiyah al-Saum Fi al-Nisf al-Thani Min Sya‘ban Li Hal Ramadhan, No. 669.
[10] HR Muslim, Kitab al-Siyam, Bab La Taqaddamu Ramadhan Bi Saum Yaum Wa La Yaumain, No. 1912.
[11] HR al-Tirmizi, Kitab al-Saum, Bab Ma Ja’ Fi Karahiyah Saum Yaum al-Syak, No. 622. Dihukum Sahih oleh al-Albani dalam Sahih Sunan Abi Daud, No. 686.

Perpisahan

Perpisahan meleraikan kasih
Menagih runtuhan tangis
Mengimbau himpunan kenangan
Menitis serangkai rasa
Raja juntai air mata
Jika hilang emas di timur
Tanyalah pada mentari
Jika hilang salju di gunung
Tanyalah lurah yang memungkiri janji
Jika hilang kasih sayang
Pada siapa harus bertanya
Perpisahan mengaut seribu kenangan
Tunas sebuah kepastian
Persahabatan yang ternoktah
Oleh kawan yang pergi melangkah
Percintaan yang menghilang
Dek kasih sayang yang curang
Namun perpisahan sudah suratan
Suratan di alam realiti kefanaan
Takdir tersurat ketentuan dari-Nya
Untuk setiap hamba berpunya
Perpisahan membawa kehilangan
Kehilangan sebuah persahabatan
Kehilangan nilai seputih kasih
Namun, hakikat kehilangan itu pasti
Pada yang mengerti dan mengetahuinya.

Pintu Ramadhan

Saat pintu ramadhan terbuka mesra
Membuka hijab cinta
Di pangkaran yang mengharum kasturi
Taburlah kuntum kuntum rabbani
Mekar di kolam nurani
Dengan limpahan keberkatan
Dengan pancaran kasih sayang

Saat pintu ramadhan terkuak
Mengundamg wangian Mubarak
Di halaman yang tercalit kemungkaran
Renjislah titis ketaqwaan
Menaungi perigi kehidupan
Dengan embun muhasabah
Dan nur istiqamah.

Puisi Buat Ayah Dan Ibu

Tak ada kata yang mampu terucap
Tak ada sedih yang terlibat
Hanya air mata yang bercucuran
Air mata kebahagiaan

Minta ampun pada ayah dan ibu
Aku bersujud dipangkuannya
Mata ini tidak dapat mampu menahan linangan air mata
Bibir ini tidak mampu menyembunyikan esak tangis
Hati juga tidak mampu menahan kepiluan

Maafkan aku ayah dan ibu
Aku tahu aku bukan anak yang sempurna
Seorang anak yang seperti kalian inginkan
Izinkan aku memohon ampun dan restu

Hari ini meminta kalian mendoakan aku
Agar kelaknya menjadi orang yang berjaya
Berjaya untuk diriku
Dan berjaya untuk keluarga juga. Amin Yarobbalalamin.