SEOUL KOREA – Seoul Central Mosque

xtrasize vorher nachher Percutian ke Seoul Korea sudah lama aku idam-idamkan. Mujurlah dapat harga promosi AAX hari tu jadi dari tak mampu pergi akhirnya mampu juga aku jejakkan kaki di bumi Allah yang indah tu. Percutian kali ni bukan pergi sebagai backpackers tapi pergi dengan tour agency yang dah siap semuanya. Senang sikit sebenarnya pergi dengan tour agen ni sebab tempat orang aku bukannya tahu sangat, lagi-lagi ini merupakan kali pertama aku ke Korea Selatan.

miten pidentää penistä  Itaewon Seoul Central Mosque Korea

kvinna söker kvinna i Mjölby Hari pertama sesampainya aku di Incheon International Airport, aku sekeluarga disambut meriah oleh driver aka Tour Manager yang bernama James. James yang bawa kami jenjalan satu Seoul selama 5 hari 4 malam. Sebenarnya dalam itinerary hari pertama kami pergi banyak tempat tapi disebabkan hari dah mendung dan waktu di Seoul pun dah dekat pukul 5 petang jadi itinerary diubah mengikut kesesuaian. Terus keluar dari Incheon kami dibawa ke Seoul Central Mosque yang terletak di Itaewon.

fasz növelő Seoul Central Mosque merupakan satu-satunya masjid terbesar di Korea dan dibuka kepada orang ramai pada tahun 1976. Bagi yang beragama islam memang tak sah kalau berkunjung ke Seoul tapi tak kesini. Di Seoul Korea, agama islam merupakan agama minoriti yang dianuti kira-kira 2% population mereka.

Sie sucht Sie in Linz  Itaewon Seoul Central Mosque Korea

 

Ramai yang tanya aku macam mana nak cari makanan halal di Seoul Korea.. mudah saja sebenarnya. Banyak negara yang aku pernah lawat terutamanya bukan negara islam. Cara paling baik dan berkesan untuk cari makanan halal adalah cari disekitar masjid. Jadi di Seoul Central Mosque ni memang banyak kedai-kedai makan yang halal boleh kita dapati.

Harganya pun tak lah mahal sangat dan pelbagai citarasa boleh kita dapat disini sebenarnya. Jadi kalau berkunjung ke Seoul dan nak makan makanan yang sedap-sedap datanglah ke Itaewon.

 

Gambar kat bawah ni merupakan pintu masuk ke Seoul Central Mosque. Kalau dapat dilihat keunikan pada tiang dan ukiran ayat suci yang sangat indah sekali.

 Itaewon Seoul Central Mosque Korea

Seperti biasa jika anda bukan seorang yang beragama islam tetapi datang kesini untuk melawat. Pakaian/kain/seluar disediakan bagi mereka yang datang untuk menutup aurat. Ye lah nak datang melawat tak jadi masalah, tapi mereka kena hormatlah agama islam kita kan.. masa aku pergi hari tu ada je ramai warga anak muda Korea yang datang sekali.. jadi mereka kenalah pakai pakaian yang menutup aurat sebelum masuk kesini.

 

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Percutian and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to SEOUL KOREA – Seoul Central Mosque

  1. Datin Tyka says:

    cantik masjid dia..nmasa tyka pi Melbourne, gamble je.. tak guna agensi.. alhamdulillah senang dapat cari makan yang halal…nhaaa ade ole ole utk tyka tak?

  2. Mohd Zaid Othman says:

    hihi wahh bestnya tyka dah pernah pergi Melbourne ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *