Semarang Indonesia – Lawang Sewu 1001 Pintu

operatie marirea penisului

par söker par i Kalmar impotentie Percutian ke Semarang Indonesia adalah angan-angan yang dah lama aku idamkan. Sebabnya Semarang merupakan sebuah tempat pelancongan dunia yang sangat cantik dan banyak tinggalan sejarah didalamnya. Walaupun percutian aku kesini mengalami sedikit kesulitan tapi aku sempat juga terjah ke salah sebuah bangunan peninggalan sejarah iaitu vece grudi na prirodan nacin Lawang Sewu atau lebih dikenali dengan panggilan par søger kvinde I Fredericia Seribu Pintu oleh penduduk tempatan.

Okey cukup rasanya penerangan yang aku copy dari Wiki Malaysia tu.. sekarang ni Lawang Sewu menjadi salah satu tarikan pelancong yang datang kesini. Jadi kalau datang ke Semarang jangan lupa singgah ke Lawang Sewu ye.. hoho bila Search kat Youtube jangan terperanjat sebab kat Lawang Sewu ni sekarang banyak entiti yang tinggal haha jadi kalau datang waktu malam tu agak seram jugak lah..

Dari Ahmad Yani International Airport, Semarang mengambil masa lebih kurang 20-30 minit untuk ke sini. Aku sarankan kalau nak bercuti ke Semarang elok ambil motel/hostel yang ada sekitar bandar. Murah-murah juga hostel disini tak mahal mana pun, satu malam boleh dapat RM30 je. Tiket masuk ke Lawang Sewu ni pula cukuplah murah.. harganya seperti berikut :- Dewasa : RP 10,000, Kanak-kanak dan pelajar sekolah RP 5,000. Kalau nak ada tour guide seorang RP 30,000. Nanti tour guide tu bawa jenjalan satu bangunan dan terangkan setiap inci sejarah yang ada.

Lakaran pelan Bangunan Lawang Sewu ni.. besar gak.. puaslah nak round.. tapi masa aku datang ada bangunan yang tak buka dan tengah buat renovation. Teringin nak masuk lubang bawah tanah yang ada kat dalamnya. Misteri ada hantu tu… hehe..

Kalau tak menggunakan tour guide pun tak ada.. kat dalam bangunan ada menyediakan papan informasi untuk pelancong yang datang. Boleh baca dan fahamkan..

Sebab itu lah mereka panggil 1000 pintu sebab mana-mana ceruk pergi pun jumpa pintu.. masuk pintu ni keluar pintu lain.. haha.. ramai gak yang datang sini untuk ambil gambar perkahwinan.. nampak old-school skit..

Pemandangan dalam bangunan… kalau waktu malam datang mesti seram sih..

Loteng bangunan yang unik.. tapi agak panas membahang kat atas ni.. besar loteng ni agaknya dalam 4 court badminton.

Pandangan luar Genung Lawang Sewu.

Kepala Keretapi yang terdapat di luar bangunan Lawang Sewu. Dalam gambar ada anak-anak sekolah sedang bergambar dan rakan aku Jardness sedang berposing.. haha..

LOKO UAP ini adalah kenderaan rel yang dapat bergerak sendiri dengan mesin wap yang dihasilkan dari ketel uap dipanaskan dengan kayu bakar. Loko uap C 2301 dibuat tahun 1908  dan dioperasikan tanggal 5 maret 1908 antara Semarang – Jatirogo dan Semarang – Blora. Loko Uap dihentikan operasinya pada tahun 1980.

Jadi kalau ke Semarang jangan lupa singgah di Lawang Sewu ye.. kalau tak pasti lokasinya tengok map bawah ni 🙂

Klik gambar untuk besarkan map

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Percutian and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Semarang Indonesia – Lawang Sewu 1001 Pintu

  1. helgaindra says:

    harusnye pergi ke lawang sewu malam hari zaid.
    biar lebih seru bisa tengok hantu disana

    sayang kamu kena sakit di semarang
    huuuu
    next time kembali lah ke indonesia :p

  2. Mohd Zaid says:

    helgaindra > iya kalau pergi waktu malam lagi seru.. in sya allah.. saya akan kunjung ke Semarang / Indonesia kembali.. sudah pasti.. 🙂 bisa ketemu lagi ya helga..

  3. CT says:

    Harussssssssss..pegi..akak teringin nak ke Pulau Karimun…huhuhu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *