Carta Tekanan Darah (Blood Pressure Chart)

Sekarang aku dalam proses untuk mengurangkan tekanan darah. Dah hampir 3 minggu aku bergantung kepada ubat (Amlodipine) yang doktor bagi. So far tekanan darah aku masih lagi ditahap merbahaya. Sekarang tekanan darah aku 143/105, 150/100, 160/84 dan terus meningkat. Entah manalah silap agaknya.. sudah tentu cara pemakanan aku tidak sihat barangkali dan juga kurang bersenam. Mengikut carta yang aku Google tu tekanan darah aku sekarang tergolong dalam Stage 1 dan Stage 2. Tekanan darah aku kekadang tak stabil dan kejap naik kejap normal.

Ada tak rakan-rakan yang lain disini ada masalah darah tinggi? tahu tak cara terbaik untuk kurangkan tekanan? sayang akan diri sendiri tapi kadang-kadang selera makan ni tak boleh nak hindar. Asik nak makan je.. lagi lah sekarang dah makan ubat Amlodipine tu perut asik rasa lapar je..

So disini aku share kat korang semua carta tekanan darah. Sebenarnya untuk rujukan aku juga. Sebab sebelum ni aku tak pernah tahu pun yang aku penghidap penyakit darah tinggi ni. So kawal-kawal lah pemakanan dan berjumpalah doktor sebelum terlambat. Kalau dah terlambat boleh dapat risiko serangan jantung

Tips kurangkan BP : Kurangkan makan makanan yang masin, berlemak, banyak kolestrol dan banyakkan makan buah-buahan seperti Epal, Avocado, Pisang serta sayur-sayuran seperti Broccoli.

Systolic
Diastolic
HIGH Blood Pressure Symptoms –
Stressed, Sedentary, Bloated, Weak, Failing

210 – 240
180 – 210
160 – 180 – 140 – 160

140
130
120
110
100

90
80
70
60
50

125 – 140
110 – 125
100 – 110
90 – 100

90
85
80
70
65

60
55
45
35
30

Systolic – Diastolic
Stage 4 High Blood Pressure
Stage 3 High Blood Pressure

Stage 2 High Blood Pressure
Stage 1 High Blood Pressure
 

BORDERLINE HIGH
High Normal
NORMAL Blood Pressure
Low Normal
Low
 

90 – 60 – Very Low
80 – 55 – Extremely Low
70 – 45 – Danger
60 – 40 – Danger
50 – 30 – DANGER LOW

Sumber carta / rujukan : http://www.vaughns-1-pagers.com/medicine/blood-pressure.htm

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Tips and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Carta Tekanan Darah (Blood Pressure Chart)

  1. beckhrooy says:

    semoga berjaya turunkan blood pressure bro

  2. matjoe says:

    aku pon lebih kurang masalah mcm ngko la bro, tapi aku x penah la ke tahap pegi jumpak doktor dan ambil bacaan darah. tapi aku penah cuba mesin tekanan darah, mmg lebih tinggi dari 120.

    apapun nak xnak memang kene exercise dan jaga makan. so kene buat walaupun mmg x best xleh makan suka hati. apapun aku doakan yg terbaik dgn jaga makan dan exercise utk ko dan jugak diri aku.

    why not ko cuba join running, sign up utk fun run dulu. aku nyer plan camtu la, my first fun run bulan 12 ni. so far aku dah ada konfiden utk lari tanpa henti di acara tu nnti

  3. Rem says:

    Cuba cari punca kenaikan BP secara mendadak. Ini akan memakan masa sikit. Utk sekarang ni makan ubat doktor kasi dan minum air ECPI….ini boleh kurangkan tekanan..

    Anyhow cari punca….

  4. Mohd Zaid says:

    beckhrooy > thanks… insyaallah

  5. Mohd Zaid says:

    matjoe > thanks bro.. nak try gak lah join running tu..

  6. Mohd Zaid says:

    Rem > ohh thanks.. nak try la minum air ECPI .. dulu pernah try bagus.. pastu dah tak minum.. skrg nak minum balik..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *