Masalah iPhone Tiada Bunyi

20121108-082727.jpg

Bila aku search kat Google “masalah iphone tiada bunyi” macam tak membantu masalah aku ni. Sejak aku kemaskini ios ke versi 6.0 macam-macam masalah pula yang timbul. Version terkini 6.0.1 pun tak juga membantu.

So bila aku Google dalam bahasa inggeris rupanya masalah iPhone no sound ni ramai gak yang terkena. Mejoriti mereka yang pakai versi ios 6.0 lah.

Banyak tips yang boleh dibuat sebenarnya tapi tak banyak gak yang membantu selain buat Jailbreak. Aku paling tak suka nak jailbreak iphone aku ni sebab nanti bila upgrade habis semua hilang.

So ada satu cara ni yang boleh membantu aku dan so far ianya berjaya. Step ni hanya untuk mereka yang punyai masalah sound pada iphone. Ringging ada tapi sound notification tak ada, sound lock tak ada, sound keyboard tak ada dan sound speaker nak play music tak ada.

Caranya mudah je. Tekan butang home dan butang on/off lama-lama dalam 10 saat. Nanti iphone akan auto off dan on kan semula. Cara ni data dalam iphone tak akan hilang. Atau boleh guna cara kedua iaitu pergi ke bahagian setting-sound dan off kan lock sounds dan keyboard clicks. Kemudian offkan iphone dan on kan balik. Pastu pergi kebahagian tadi dan on kan semula. Cara ni aku buat berjaya.

So kepada sesiapa yang ada masalah tak ada bunyi kat iphone tu boleh la guna tips tu ye. Saja nak share ngan korang.

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Tips and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Masalah iPhone Tiada Bunyi

  1. lind says:

    Aku pn ad prob same tp failed ls..frust btol

  2. Anonymous says:

    mcm mne..nsy bt xboleh jugak..

  3. Anonymous says:

    saya punya iphonekalau dah lock screen bila dapat sms x bunyin

  4. anonymous says:

    aq pun masalah same jgk… tp bila aq install lookout.. bunyi berfungsi balik.. kena sentiasa guna lookout lah untuk bunyi balik..

  5. firdauz says:

    salam bro..ku nye mslah sme gak cmni..ku try wat tk jdi gak a da bnyk kli try

  6. Anonymous says:

    Sme r..aq try x bleh gk..sound kt youtube jer dgr…yg lain sume x der

  7. eyma daria says:

    saya pon ade masalah yang same..da macan2 care buat..hadoiii..

  8. akhi says:

    iphone mesti di jailbrick dlu gan, klo udah masuk ke Cydia hasil jailbrick nya cari dan download ” ifile ” kalo sudah buka masuk ke menu direktori Sistem/Library/launchDaemons/ lalu cari file “com.apple.iapd.plist” hapus aja kemudia Iphone di restrar. dan hasilnya 100% Work normal lagi Iphone saya..

  9. yf says:

    are you sure this step will make it? i’m lil bit depress with this one ????

  10. Anonymous says:

    Tq berjaya

  11. Anonymous says:

    Pakai android lg senang iphone sy da cmpk ke longkang da..

  12. Anonymous says:

    Tak jadi laa. Mcm mana ni ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *