Hey Gemuk

Aku gemuk apa kau susah? Bukan kau pun bagi makan kat aku.. Haha serius aku tak terasa pun ada orang yang kutuk aku gemuk. Rezeki Allah bagi aku makan berkhasiat hari-hari apa yang nak dipersoalkan..

Ok ok aku tau aku gemuk, orang gemuk ni berpenyakit. So far apa yang aku tahu aku banyak kolestrol dan hidap penyakit darah tinggi. Tu belum buat full chekup kat klinik lagi. Sah sah la orang gemuk ni ada kencing manis, sakit buah pinggang dsb..

Walaupun aku makan makanan berkhasiat tiap-tiap hari tapi tu belum menjamin tahap kesihatan aku dimasa hadapan. So lepas ni aku kena banyak bersenam dan pergi gym setiap minggu.

Bersenamlah pekara paling malas aku nak buat lagilah pergi gym. Bayar je tiap-tiap bulan tapi tak gak pergi. Apa nak jadi la dengan aku ni kan.

Ok ok insyaallah lepas ni aku akan kawal pemakanan aku dan hidup dengan cara yang sihat. Kurangkan makanan dan minuman yang manis, makan banyak buah buahan. Dan bersenam. Insyaallah..

Biarlah gemuk tapi sihat tubuh badan. Kajian personal aku lelaki dalam keturunan aku semua mati awal. Sebabnya masalah kesihatan.. So dari mula saat ini nak kawal tahap pemakanan dan kesihatan aku. Doakan aku cepat kurus ye haha..

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Diriku and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hey Gemuk

  1. matjoe says:

    zaid, aku pun gemuk gak, cecah 90k gak la. skng ni aku dlm misi kuruskan badan. my plan is to sign up for running event yg dalam masa +- 90 hari. jadi bila aku dah sign, aku akan ingatkan dlm kepala aku utk train supaya bila aku lari nanti, aku dapat finish dalam masa yg ditetapkan. jadi kene la mula dengan lari 1km dulu. beli kasut jogging satu.

    bila ko dah start jogging, rasa hari2 nak ambil makanan berlemak dan jugak tak berkhasiat tu datang sendiri. go luck bro, so far so good utk aku. aku sign up 7km malakoff run 16 disember

  2. Mohd Zaid says:

    matjoe > thanks bro atas tips itu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *