Orang Kajang Memang Terbaik!

Intai Blog Rakan Di Nuffnangx

dalam Tips oleh

lds dating sites Aku mengaku dulu pernah buat aktiviti skodeng nih tapi jarang lah. Tapiii.. Sejak dua menjak ni aktiviti skodeng aku makin bertambah-tambah syok pulak. Boleh skodeng awek, skodeng makcik, pakcik, kakak, adik, abang. Okey jangan salah sangka ya, maksud skodeng tu sekarang ni aku lebih ligat skodeng blog kawan-kawan menggunakan Nuffnangx. Ada orang cakap terjah, ada orang cakap blogwalking tapi aku nak cakap skodeng hihi jangan marah.

chat per rimorchiare ragazze Ehh masih ada yang tak guna Nuffnangx? Tak pe mungkin aplikasi tu terlalu baru dan mungkin ada masih yang blur. Insyaallah aku nak share semampu yang aku tahu pasal Nuffnangx ni kat korang semua. Bukan apa sejak aku gunakan Nuffnangx, hampir 30% hingga 40% visitor baru yang datang ke blog aku ni dari Nuffnangx. At least boleh tambah lagi follower dan pembaca kan.. Lagi pun yang gunakan Nuffnangx ni bukan tertumpu pembaca dari Malaysia je malah satu dunia yang pakai.

gratis datingsites belgie Kepada sesiapa yang masih tak install NuffnangX kat dalam smartphone korang, boleh masuk link ini untuk download.. free je.. Untuk pengguna iPhone dan iPad boleh download kat Apps Store dan pengguna Android boleh download di Google Play. Disebabkan aku pengguna setia iPhone kat sini aku tunjukkan cara macam mana nak install apps Nuffnangx ni.

seksdating sites Pertama sekali macam biasa boleh masuk Apps Store dan search NuffnangX.

kvinna söker par i Fagersta

Kalau belum install button tu akan tulis “FREE” sebab apps ni free so jangan risaulah nak bayar ke apa sebab memang free pun. So klik je button tu dan nanti ianya akan install lah dalam iPhone korang.. senang je kan?

Gambar atas ni adalah muka pertama sekali bila korang dah berjaya install apps NuffnangX ni.. comelkan maskot sorak tu.. slogan untuk Nuffnangx adalah “Social Blog Stalking”. So kalau masih yang blur dan nak tahu lebih info tentang Nuffnangx ni boleh slide next Tour info tu.. aku dah screenshot kat bawah ni..

Blog aggregator. Senangnya Nuffnangx ni kita boleh skodeng kesemua blog post member-member blogger yang lain dalam satu tempat. Mudah, Cepat, Ringan.. maksudnya tak perlulah lagi tercari-cari link address blog kawan kita tu kekadang link panjang lebar susah nak ingat. So melalui apps ni kita boleh follow kesemua blog-blog tersebut dan baca blog tu melalui Nuffnangx je. Sistem Blog aggregator ni akan dikemaskini secara auto melalui RSS blog yang terkini yang kita follow.

Conversations: Rasanya aku pernah terangkan kat blog aku sebelum ni.. ok aku pun tak ingat dah ke belum haha jadi aku terangkanlah sekali lagi.. Ok selalu korang kalau baca blog mesti akan komen kat blog tu guna kotak komen yang disediakan kan? Macam aku sebelum ni memang liat sikit nak balas-membalas komen kat blog aku (terus terang) bukan apa kekadang bila balas komen yang terlalu banyak buat blog kita jadi slow semacam. Sekarang ni lepas aku install plugin conversation kat blog aku ni.. korang boleh terus komen dengan mudah dan menyenangkan aku gak untuk reply. Hanya melalui apps yang aku install kat iPhone tadi aku boleh reply komen korang bila-bila masa tak kira tempat dan waktu. So tak perlulah lagi aku nak buka satu persatu komen untuk balas cuma guna Nuffnangx conversation ni je..

Favourites : Aku paling suka apps ni sebab dia ada “Love” iaitu fungsi Favourites. Ini penting sebenarnya. Macam aku, aku selalu skodeng blog korang tapi kekadang tak sempat nak baca. Tengok tajuk dah best tapi kekadang bos panggil suh buat kerja jadi terbantut terus nak baca blog korang. So selalunya bila aku rasa best kat blog post tu aku akan tandakan Favourites dulu.. nanti aku boleh baca bila-bila masa waktu terluang..

Gambar atas ni adalah dimana page selepas tour guide. Korang boleh login via Facebook atau guna email. Kalau nak senang macam aku login je via Facebook tak perlu bazir masa.

Untuk post kali ni aku nak tunjuk kat korang fungsi Feed di Nuffnangx. Apakah sebenarnya fungsi ni ye? okey bagi pemahaman aku fungsi feed ni membolehkan pengguna Nuffnangx macam aku ni dok skodeng entry terbaru blog-blog yang aku dah follow. Korang boleh follow blog Mohdzaid.com kalau korang nak post terbaru aku keluar kat feed Nuffnangx korang. Cara-cara nak follow blog dan kehebatan follow mengfollow ni boleh usha kat sini http://www.mohdzaid.com/2012/10/01/jom-follow-my-nuffnangx.html.

Kat bawah ni adalah feed dimana blog-blog yang aku follow dan aku selalu baca..

Isaactan.net / Benashaari.com

amanz.my / denaihati.com

So disinilah bermulanya kegiatan aktiviti mengskodeng aku mula menjadi habbit.. sehari tak masuk Nuffnangx memang tak sah, bukan nak skodeng yang bukan-bukan pun nak skodeng entry terbaru rakan-rakan blogger je.. at least aku tak ketinggalan baca apa yang mereka tulis.. dekat setiap entry post di feed ni ada fungsi Favourites, Conversation dan Share. Jadi sambil baca tu korang boleh terus komen dan Favourites post yang korang suka tu.. kalau lebih suka boleh terus share di Facebook dan Twitter terus.. mudah je kan..

Okey next post aku nak share pulak tips macam mana nak follow blog, nak claim blog dan fungsi yang lain.. so sampai disini saja dulu kita jumpa lagi hihi..

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Terbaru dari

Tips Elak Bau Busuk

Tengah hari tadi aku pergi servis kereta kat Proton sebab kereta aku
Kembali Ke Atas