Orang Kajang Memang Terbaik!

Tarian Tor Tor Dan Gendang Mandailing Adalah Warisan Negara

dalam OMG oleh

100 free date sites online Baru aku tahu yang Tarian Tor Tor Dan Gendang Mandailing Akan Diiktiraf Sebagai Warisan Negara kata YB Rais yang aku baca dalam website Bernama. Padan lah kat twitter petang tadi jadi medan perang memaki hamun dua Negara iaitu Malaysia dan Indonesia.

online chat with cam Terus terang aku pun tak tahu pun pasal tarian Tor Tor dan Gendang Mandailing ni tapi baguslah kalau usaha pihak berkenaan menegakkan hak dan warisan negara Malaysia ni.

free asian dating site online Sebenarnya banyak pekara yang kita tak tahu pasal tarian Tor Tor dan Gendang Mandailing jadi harapnya lepas ni kalau ada majlis-majlis rasmi atau tak rasmi berkenaan kebudayaan bolehlah diperkenalkan lagi kepada Masyarakat Malaysia.

homme cherche femme a Zottegem Tak tahulah nak cakap macam mana. Indonesia kata itu warisan mereka. Malaysia pula kata tu warisan dia gak. Bagi aku warisan kebudayaan tu universal dan setiap orang ada warisan budaya mereka sendiri. Jadi pasal isu-isu macam ni sebenarnya tak perlu la nak gaduh atau maki hamun kat twitter. Kita pun berjiran dan budaya kita pun lebih kurang sama je antara satu sama lain.

beste datingsite nederland

20120618-212211.jpg

## Petikan Bernama ##

Tarian Dan Gendang Mandailing Akan Tetap Diwartakan Sebagai Warisan Negara – Rais
SINGAPURA, 18 Jun (Bernama) — Tarian Tor-tor dan paluan Gordang Sambilan (sembilan gendang) masyarakat Mandailing akan tetap diwartakan sebagai warisan negara, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata setiap bangsa berhak mengamalkan budaya asal usul mereka dan “tor-tor dan gendang besar bukan dimiliki oleh seseorang menurut Konvensi Geneva.”

“Bangsa-bangsa Bersatu menjamin kebebasan mengamalkan sesuatu budaya mengikut asal dan aturan hidup mereka,” katanya ketika diminta mengulas kenyataan beliau terdahulu untuk mewartakan tarian dan gendang Mendailing itu tetapi menimbulkan bantahan media Indonesia.

Rais kini berada di Singapura bagi menghadiri Forum Peringkat Menteri tentang ICT di Marina Bay Sands Expo.

Rakyat Malaysia mempunyai asal usul dari Nusantara seperti juga orang Tionghua dan orang India, begitu juga orang Jawa, orang Mandailing, orang Minang yang telah duduk berakar umbi di Malaysia berpuluh (atau) beratus tahun, mereka berhak mengamalkan budaya mereka, katanya.

Rais berkata jika ada yang membantah dan membuat tunjuk perasaan, baginya itu biasa.

“Tapi kita di Malaysia (memang ada) orang Minangkabau, ada orang Bugis ada Jawa, ada Mendailing, Sunda, Kalimantan dan orang dari Pontianak, semua mengamalkan budaya mereka sendiri,” katanya.

Rais berharap perkara itu tidak patut dibantah.

“Hal ini sudah pun didebatkan dulu…tapi barangkali cerita lama mengiung semula. Insyaallah, kita akan menggazetkannya seperti mana kita menggazetkan tarian seperti zapin, dongdang sayang dan kuda kepang.

“Kuda kepang memang banyak di Jawa..tapi di negeri Johor pun ia menjadi asas,” katanya.

— BERNAMA

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Terbaru dari

Placeholder

Koleksi Mutiara Kata

Sehari baca satu mutiara kata.. ye sebenarnya mutiara kata ni boleh buat
Kembali Ke Atas