Kerja Melampau

Sekadar Gambar Hiasan

Sejak kebelakangan ni badan asik sakit memanjang. Buat tu sakit buat ni sakit.. sampai dalam seminggu aku kena 3-4 kali migraine sampai langsung tak boleh nak buat semua kerja. Baru-baru ni pinggang pulak buat hal sampai tak boleh nak berjalan. Memang risau sebenarnya penyakit aku ni. Tapi bila cek kat doktor barulah tahu rupanya aku ni kerap kerja sampai lewat malam dan waktu tidur yang tak teratur boleh buat badan jadi lemah dan tak bertenaga.

Susah sebenarnya nak cakap cara kerja aku ni macam mana. Tidur tu jangan cakaplah kadang-kadang tidur siang, kadang-kadang tidur waktu malam. Maklumlah aku ni kerja shift jadi waktu tidur tu memang tak boleh nak cakap bila. Bila ada waktu untuk tidur aku tidurlah tu pun kadang-kadang tak tidur sebab ada ke benda nak buat. Kerja shift ni tak la berat sangat bagi aku sebab dah hampir 8 tahun lebih aku kerja 3 shift (pagi/petang/malam). Masa muda dan belum kawin ni boleh la kerja macam ni tapi nanti bila dah berkeluarga aku nak stop kerja 3 waktu ni. Pernah juga terbaca artikel kajian dari saintis luar negara cakap kalau kerap kerja malam ni boleh dapat kanser. Tak taulah kesahihannya harap-harap aku tak tergolong la dalam penyakit tu.

Masa aku pergi cek doktor hari tu, dia cakap aku ni terlalu kerap kerja sebab tu penyakit darah tinggi aku kerap naik dan berat badan aku pun makin bertambah sihat. Ye lah macam mana tak sihat, kalau kerja malam je mesti nak pergi kedai mamak 3-4 pagi makan sampai kenyang. Sepatutnya aku kena kawal makan aku diwaktu malam. Ok Insyaallah lepas ni aku kena stop makan malam dan kawal tidur aku dengan teratur. Doktor pun sarankan aku kurang-kurangkan duduk depan laptop dan PC setiap hari. Sebab tu ada juga efek aku kerap sakit kepala. Baiklah doktor.. insyaallah aku akan atur semua tu.

 

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Kerja and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Kerja Melampau

  1. myvitrd says:

    kerja-kerja juga bro.. rehat kena cukup.. sebab kesihatan kena jaga.. 🙂

  2. Mohd Zaid says:

    myvitrd > thanks bro..

  3. Kilat says:

    Salam bro..moga sihat selalu..tpt aku ada nk pakai sales coordinator..hotel kepunyaan ukm…puri pujangga namanya..if u interested juz let me know..i am HR person at puri pujangga…keje opis hour..cuma kadang2 je kene stay kalo ada event besar…wanna know the detail u can call me..

  4. sha says:

    hope kesihatan zaid better….sbb zaid muda lagilah zaid kene reserve kesihatan yg baik utk waktu berusia kelak..ok? just a nasihat from kak sha ok

  5. Mohd Zaid says:

    sha > Terima kasih kak sha.. akak pun jaga kesihatan ye..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *