Kulit Sering Gatal

Assalamualaikum semua pembaca blog Mohdzaid.com hari ni nak update online via iPhone je sebab terlalu bz dengan aktiviti harian. So bila sempat ni nak update la sikit tentang perjalanan hidup ni. Rasanya korang semua udah tahukan bulan lepas rumah aku dilanda banjir teruk sampai seluruh perabut dan barang-barang dalam rumah aku ni musnah. Tahu tak sekarang ni aku pulak mengalami alahan selepas banjir,

Aku sekarang tak boleh nak duduk rumah sebabnya bila duduk je mulalah badan aku gatal-gatal. Tak tahulah sebab apa mungkin kulit aku ni ada alahan dengan banjir kot? Sekarang ni hampir setiap malam terpaksa bertarung dengan sakit gatal kat badan dan sekitar peha. Tuhan je yang tahu rasa gatalnya macam mana. Kekadang sampai tak boleh tidur malam.

Disebabkan mengalami sakit kegatalan melampau. Aku terpaksa telan ubat mak aku. Tak lain tak bukan nama dia Atarax 25gm. Ubat ni boleh dibeli kat farmasi tapi nak beli ubat ni susah sikit sebab ni ubat terkawal. Silap makan atau makan dalam dos yang berlebihan boleh maut. Kesan ubat ni memang bagus. Tapi bila dah makan pencuri masuk rumah pun kita tak sedar sebab ubat ni mengakibatkan mata terasa mengantuk dan tidur yang lena. Ubat ni aku ambil tanpa nasihat doktor sebab aku malas nak pergi check kat hospital. Bukan apa segan la nak tunjuk kat doktor haha aku ni pemalu sikit.

Kalau ada yang mengalami kegatalan kulit tu boleh la try ubat Atarax 25gm ni tapi sebaiknya mintalah nasihat doktor dulu. Korang jangan ikut aku sebab aku ni main bedal je tengok mak aku makan ok je. Oh ye kalau korang nak tahu mak aku terpaksa makan ubat ni sejak dia lahirkan aku. Kesian gak kat mak aku sebenarnya disebabkan melahirkan aku dulu dia banyak keluar darah. Pastu doktor bagi darah yang tak sesuai kat dia. Jadi sampai sekarang mak aku terpaksa menanggung akibat kegatalan dan makan ubat Atarax ni untuk kurangkan sakit. Itulah pengorbanan seorang ibu. Sebab tulah aku sayang sangat kat mak aku ni. Tanpa dia tiadalah aku kat dunia fana ni.

Ingat ye kawan-kawan kalau nak makan ubat ni mintalah nasihat doktor dulu tau.

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Diriku and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Kulit Sering Gatal

  1. Iaruz says:

    Weh..bahaya ni..gi DR dulu en. zaid..kang tak pasal-pasal lain yg jadik..

  2. Nurul says:

    Abg Zaid.. baik g check doktor dulu.. kan hal lain plak jadi.. sebab ubat kt x boleh mkn sebarangan nanti ade efect dia..

  3. Kilat says:

    Salam bro..try makan ubat cina..aku pun kerap kene gatal2 dari kecik..mkn ubat klinik x jalan..so 1 hari tu arwah bapa aku bwk g kedai ubat cina..cina tu bg akar kayu buat rebusan..Alhamdulillah sepuluh tahun aku.x kene gatal2..then kene blk..aku g blk kedai ubat cina tu..skang ubat tu dibuat dlm bentuk kapsul n ada tanda halal serta diperakukan kementerian kesihatan. Kongsi maklumat je.

  4. Mohd Zaid says:

    Iaruz > insyaallah akan pergi klinik untuk minta nasihat.. thanks ye Iaruz

  5. Mohd Zaid says:

    Nurul > Insyaallah nanti abang zaid gi klinik cek doktor.. thanks ye atas keprihatinan adik 🙂 SMASHHH hihi

  6. Mohd Zaid says:

    Kilat > salam bro.. wahh terima kasih bagi tips tu.. tapi nak tau gak apa nama ubat cina tu ye..? kalau tau nama dia senang sikit nak cari..

  7. Kilat says:

    Ada 2 jenis ubat cina yg aku mkn skang..1 nama ubat cina tu cincau..satu lg tu dia tulis ubat gatal kulit je..anyway kalo nk aku mms gmbr ubat tu leh sms aku 012-6816405..

  8. Mohd Zaid says:

    Kilat > thanks bro.. so far dah ok sikit rasa gatal2 ni..

  9. xue says:

    erk! elok ke ubat ni??? nx silap sy, ubat ni lbh kpd ubat penenang..n25mg.. kuat tuuu…nmcm mna skrg??? ok dah ke???

  10. Mohd Zaid Othman says:

    Xue > kalau makan selalu memang ada effek dia nanti.. makan bila rasa gatal je.. so far skrg sy tak makan lagi ubat ni sebab gatal pun dah ok..

  11. yasin says:

    abg zaid…..emak saye dh lama kena penyakit ini macam mane nak sembuh penyakit ini….tolong beri jawapan tau…………..

  12. Anonymous says:

    sy tak ley tidow mlm,..tapi saya tak gatal,.g farmasi die bg ubat ni,..hope sy dapat tidur n xdpt gatal..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *