Tanyalah Ustaz Dan Ustazah – Boleh Ke Baca Doa Selamat Dalam Pub?

Ada satu majlis yang aku pernah pergi tapi tak nak cakaplah majlis apa sebab tak nak mengaibkan pihak penganjur tu. Tapi tergerak hati nak tanyalah kat ustaz dan ustazah semua tentang satu pekara ni. Majlis yang aku pergi tu dibuat di dalam sebuah pub/club yang terang-terang mereka menjual minuman arak. Sebelum mereka memulakan majlis tu pihak penganjur meminta semua tetamu menadah tangan dan seorang ustaz telah membacakan doa selamat atas perasmian produk mereka.

Adakah doa yang dibaca itu perlu diaminkan oleh tetamu? dan bolehkah bacaan ayat Quran dibaca di dalam premis tersebut? Soalan yang sama telah aku ajukan di laman Facebook dan ada beberapa jawapan seperti berikut :-

 

 

Jadi untuk mensahihkan lagi persoalan aku ni diharap adalah ustazah dan ustaz bertauliah atau sesiapa saja yang tahu dapat komen hukum halal haram ni. Mungkin pihak penganjur majlis atau event especially mereka yang beragama islam dapat buat event mereka kat tempat yang lebih mesra alam. Bukan apa kalau nak kata dosa, pergi pub tu pun dah kira buat benda tak baik tul tak?  Niat aku bukan nak mengaibkan sesiapa cuba nak bertanya je. Aku pun bukanlah baik sangat, selalu je pergi pub.. tapi bukan pergi untuk mabok2 okey.. aku pergi untuk hadiri events je haha 🙂

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Macam-Macam and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Tanyalah Ustaz Dan Ustazah – Boleh Ke Baca Doa Selamat Dalam Pub?

  1. budakserius says:

    Ya.btul tu baik buat kat tmpat yang lebih elok skit.Kan-kan-kan.

  2. Mohd Zaid says:

    budakserius > seboleh-bolehnya pihak penganjur kena ambil beratlah kan masalah ni..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *