Orang Kajang Memang Terbaik!

Letak Google +1 Di Blog Anda

dalam Tips oleh

Ada yang bertanya dari email aku baru-baru ni.. macam mana nak letak badge Google Plus kat blog dan website. Macam aku buat ni aku pun dah tak ingat macam mana tapi untuk tidak menghampakan permintaan yang bertanya disini aku buat tutorial ringkas cara untuk letak badge Google + di blog/website. Berikut adalah 3 link penting untuk mengenali tentang Google + Plus ni.

dating site match Read more:
http://www.google.com/+1/button/

dating service south africa Developer’s guideline:
http://code.google.com/apis/+1button/

par søger kvinde I Nykøbing Falster (Nykøbing F) Get the button:
http://www.google.com/webmasters/+1/button/index.html

Kalau sudah faham akan kelebihan yang ada pada Google Plus ni boleh lah terus dapatkan button G+ ni untuk blog korang. Caranya mudah sekali.. cuma pergi ke link http://www.google.com/webmasters/+1/button/index.html dan ikut je arahan yang mudah itu.

Pilih samaada nak saiz badge macam mana. ada 4 saiz yang dibenarkan iaitu Small (15px), Standard (24px), Medium (20px) dan Tall (60px). Korang boleh juga customize Google Plus Button korang dengan +Snippet tapi yang ni aku tak belajar lagi.. nanti lah kalau aku dah pandai aku ajar korang.. Terdapat 3 jenis Annotation yang dibenarkan iaitu Inline, Bubble dan None. So lepas pilih sistem akan generate code untuk diletakkan di blog/website. So hanya copy dan paste code yang diberikan kemudian nikmatilah button Google + di blog korang.

Lihat contoh code :-

<!– Place this tag where you want the +1 button to render –>
<g:plusone size=” orientale cerca uomo tall” annotation=” omegle live chat inline“></g:plusone>

<!– Place this render call where appropriate –>
<script type=”text/javascript”>
(function() {
var po = document.createElement(‘script’); po.type = ‘text/javascript’; po.async = true;
po.src = ‘https://apis.google.com/js/plusone.js’;
var s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s);
})();
</script>

 

Harap sedikit sebanyak dapat membantu si penyanya bagaimana nak letak badge G+ kat blog ni.. kalau aku salah tolong betulkan ye..

 

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com

7 Comments

  1. Tutorial ini sangat bermanfaat untuk semua blogger sebab +1 ini bisa membantu dalam optimasi blog dan merupakan salah satu button share yang wajib ada
    nice share..

  2. Rina As > thanks sebab sudi baca blog zaid. Semoga tutorial simple ni sedikit sebanyak membantu rina dalam menaikkan trafik di blog 🙂

  3. terima kasih info nya…

    sy pakai plugin Wp-Socializer tp button G+1 bermasalah pula… xtau apa punca…

    so terpaksa sy guna cara manual ni…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Terbaru dari

Tips Elak Bau Busuk

Tengah hari tadi aku pergi servis kereta kat Proton sebab kereta aku
Kembali Ke Atas