Orang Kajang Memang Terbaik!

Mengidam Nak Makan Yee Sang

dalam Diriku oleh

rencontre des francais

par söker man i Lund  

Pelik kan orang lelaki mengidam. Haha apa nak peliknya takkan orang perempuan mengandung je boleh mengidam tul tak? orang lelaki pun ada nafsu nak mentekedarah gak haha.. yang peliknya aku tiap-tiap tahun bila masuk tahun baru cina mesti nak mengidam nak makan Yee sang. Tapi sejak aku lahir sampailah umur dah nak masuk 28 tahun ni tak pernah dapat nak merasa. Syukurlah tahun ni tahun bertuah aku sebab dapat juga merasa makanan tradisi masyarakat cina ni.

Bagi yang tak tahu apa itu Yee sang ini aku copy paste dari Wikipedia Malaysia :-

 

femme cherche homme a Jura Yusheng, adult hookup yee sang atau man söker par i Östhammar yuu sahng (Cina Ringkas: pinyin: yusheng) ialah sejenis salad ikan mentah gaya Chaozhou. Yee sang biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah (khususnya salmon), yang bercampur dengan cebisan sayur-sayuran dan beraneka sos dan perasa, dan ramuan-ramuan lain. secara harifah, “yusheng” diterjemah menjadi “ikan mentah”, namun boleh dianggap melambangkan kemewahan, kemakmuran dan kesuburan.

Sejarah

Yee sang dimulakan di Kuala Lumpur kira-kira pada awal 1950-an, sebagai hidangan yang disajikan hanya selepas hari Tahun Baru Cina apabila restoran dibuka semula, dan restoran menyajikan hidangan ini sebagai pembuka selera untuk memupuk ‘tuah’ untuk tahun berikutnya.

Kini, “Lo Hei” — melambung yee sang — ialah satu adat resam Tahun Baru Cina di Malaysia dan Singapura yang mana saudara-mara berkumpul di keliling meja lalu melambung cebisan ramuan ke udara dengan penyepit apabila disuruh, sambil melaungkan ucapan untuk menandakan bermulanya tahun yang makmur.

Ramuan-ramuan biasa termasuk: ikan salmon segar, daikon (lobak putih), lobak merah, cili kembung, halia, kaffir lime leaves, parsli Cina, potongan kacang tanah, biji bijan bakar, keropok udang Cina (atau udang kering goreng), dan tepung lima rempah. Kuahnya diperbuat terutamanya daripad sos plum.

 

 

 

Sebenarnya ini pertama kali aku merasai makanan yang dinamakan Yee Sang nih. Ermmm memang sedap tapi Yee Sang tak kenalah dengan selera aku. Mungkin aku baru first time makan kot.. kalau dah banyak kali tu mungkin boleh serasi dengan tekak ni. Apa-apa pun terima kasih kepada mereka yang sudi menjemput aku merasai makanan tradisi masyarakat cina yang begitu enak ini. Esok-esok jemputlah lagi ye…

 

 

Lo Hei… Lo Hei… Lo Hei… lambung tinggi-tinggi kak oii… Selamat tahun baru cina kepada semua kengkawan yang menyambutnya dan semoga tahun 2012 anda semua dimurahkan rezeki dan sentiasa success.. Lo Hei.. Lo Hei… Lo Hei…

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com

5 Comments

  1. pernah makan yee sang ni tahun lepas. samalah, tak kena dengan tekak. yang semeja dengan sya semua melayu, so, kitorang lah yang paling banyak balancenya. haha

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Terbaru dari

Isap Vapor Ok Kot!

Rasa macam ramai pulak sekarang yang mengisap vapor berbanding isap rokok. Ada
Placeholder

Madah Cintaku

Saat kakiku melangkah masuk ke ruang legarmu, terasa lemah sendi anggota. Namun
Kembali Ke Atas