Cuti Umum & Cuti Sekolah 2012

 

Yahooo Cuti.. tapi takukah korang yang aku tak pernah pun cuti pada setiap cuti umum?.. setiap tahun sejak aku bekerja aku memang tak pernah ambil cuti waktu ini sebab kerja shift ni memang best. Masa orang bercuti ni lah aku gila nak cari duit OT haha.. kalau kerja waktu cuti umum ni dapat triple pay tau.. berbeza dengan gaji biasa. Ni kerja sehari dah dapat bayaran untuk 3 hari.. sebab tulah aku tak pernah nak ambil cuti waktu cuti umum ni.

Disini aku nak senaraikan cuti umum dan cuti sekolah bagi tahun 2012 untuk rujukan korang semua. So bolehlah kita plan nak pergi bercuti kemana tahun 2012 nanti. Sumber cuti umum ini aku baru je Google tadi.. :)

 

List of Malaysia national and states holidays year 2012
Below is list of Malaysia 2012 public holidays.

New Year’s Day
New Year 2012
Sunday, 1 January 2012
All states except Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu

Birthday of Yang DiPertuan Besar of Negeri Sembilan
Saturday, 14 July 2012
Only in Negeri Sembilan

Birthday of the Sultan of Kedah
Sunday, 15 January 2012
Only in Kedah

Chinese New Year
Chinese New Year 2012
Monday, 23 January 2012
National

Chinese New Year 2nd Day
Tuesday, 24 January 2012
All states except Kelantan & Terengganu

Federal Territory Day
Wednesday, 1 February 2012
Only in Federal Territory of Kuala Lumpur & Labuan

Mawlid al-Nabi/Prophet Muhammad’s Birthday/Maulidur Rasul
Sunday, 5 February 2012
National

Thaipusam
Tuesday, 7 February 2012
Only in Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang & Selangor

Anniversary of Installation of the Sultan of Terengganu
Sunday, 4 March 2012
Only in Terengganu

Birthday of The Sultan of Kelantan
Friday, 30 March 2012
Only in Kelantan

Good Friday
Good Friday 2012
Friday, 6 April 2012
Only in Sabah & Sarawak

Declaration of Malaka as Historical City
Sunday, 15 April 2012
Only in Melaka

Birthday of The Sultan of Perak
Thursday, 19 April 2012
Only in Perak

Labour Day
Tuesday, 1 May 2012
National

Hari Hol Negeri Pahang
Monday, 7 May 2012
Only in Pahang

Wesak Day / Vesak Day / Birth of Buddha
Wesak Day 2012
Saturday, 5 May 2012
National

Birthday of The Raja of Perlis
Thursday, 17 May 2012
Only in Perlis

Kaamatan Harvest Festival
Wednesday, 30 May 2012
Thursday, 31 May 2012
Only in Federal Territory of Labuan & Sabah

Gawai Dayak Festival
Friday, 1 June 2012
Saturday, 2 June 2012
Only in Sarawak

Birthday of S.P.B. Yang di-Pertuan Agong – H M The King
Saturday, 2 June 2012
National

Israk & Mikraj / Isra Miraj
Sunday, 17 June 2012
Only in Kedah, Negeri Sembilan & Perlis

Georgetown Heritage Day
Saturday, 7 July 2012
Only in Penang

Birthday of Yang DiPertua Negeri of Penang
Saturday, 7 July 2012
Only in Penang

Birthday of The Sultan of Terengganu
Friday, 20 July 2012
Only in Terengganu

Awal Ramadan (Start of Ramadan fasting month / bulan puasa)
Saturday, 21 July 2012
Only in Johor, Kedah & Melaka

Nuzul Al-Quran
Monday, 6 August 2012
Only in Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Selangor & Trengganu

Aidil Fitri / Hari Raya Puasa / End of Ramadan
Eid / Hari Raya Aidil Fitri 2012
Sunday, 19 August 2012
Monday, 20 August 2012
National

Malaysia National Day/Independence Day/Merdeka Day
Friday, 31 August 2012
National

Birthday of Yang di-Pertua of Sarawak
Sunday, 9 September 2012
Only in Sarawak

Malaysia Day
Sunday, 16 September 2012
National

Birthday of Yang di-Pertua of Sabah
Sunday, 16 September 2012
Only in Sabah

Birthday of Yang di-Pertua of Melaka
Saturday, 14 October 2012
Only in Melaka

Birthday of The Sultan of Pahang
Wednesday, 24 October 2012
Only in Pahang

Hari Raya Haji/Qurban/Aidil Adha
Friday, 26 October 2012
National

Hari Raya Haji (Qurban) 2nd Day
Saturday, 27 October 2012
Only in Kedah, Kelantan, Perlis & Trengganu

Deepavali / Hari Diwali / Festival of Lights
Diwali 2012
Tuesday, 13 November 2012
All states except Sarawak

Awal Muharram / Islamic New Year / Ma’al Hijrah
Thursday, 15 November 2012
National

Birthday of The Sultan of Johor
Thursday, 22 November 2012
Only in Johor

Birthday of The Sultan of Selangor
Tuesday, 11 December 2012
Only in Selangor

Christmas Day
Christmas 2012
Tuesday, 25 December 2012
National

Cuti Sekolah Malaysia 2012
10 March – 18 March Mid-Term Holiday
26 May – 10 June Mid-Year Holiday
18 – 26 August Mid-Term Holiday
10 November – 2 January 2013 Year End Holiday

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com