Lokasi Laluan Panas di Semenanjung Malaysia Sempena Raya

Hari ni belek-belek email office ada lah member hantar senarai Lokasi Speedtrap di Semenanjung Malaysia, tak pastilah senarai ini sahih atau tidak tapi tak salah rasanya aku nak publish kat blog ni untuk share dengan kawan-kawan yang nak balik kampung tak lama lagi sempena raya ni kan.. sebenarnya kalau tak ada senarai speedtrap ni pun tak apa sebab bagi setiap pemandu kenderaan, perjalanan selamat merupakan faktor yang penting dan perlu diutamakan. Jadi tak perlulah nak bawa kereta tu laju-laju dan bila sampai kat kawasan speedtrap baru nak bawa slow kan.. Jadi berhati-hatilah dijalan raya ye.. kalau mengantuk buat-buatlah rehat jap kat R&R lepas 30 minit rehat baru sambung perjalanan. Ingatlah orang yang tersayang kat kampung halaman tu..

Image kredit kepada : Google dengan kata kunci Speedtrap

PLUS Arah Utara (Dari KL):

1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)
PLUS Arah Selatan:

1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 – Km 249 (Persimpangan Seremban – Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

PLUS Tengah:

1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi

NKVE

1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara

KESAS

1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom
ELITE (Dari arah KLIA)

1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 – Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN

1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)

8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang – Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Makro Cheras

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Macam-Macam and tagged , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Lokasi Laluan Panas di Semenanjung Malaysia Sempena Raya

  1. JMR says:

    so..berhati2 la semasa memandu di musim perayaan ni:-)

  2. ken says:

    gotta be careful then.. haha.. nice list.. 🙂

  3. Thristhan says:

    Thanks for this list bro. Kena slow slow raya ni. Ada kereta Turbo pun tak guna 🙂

  4. Mohd Zaid says:

    bro balik mana raya ni?

  5. Mohd Zaid says:

    yes ken.. so u balik raya tak? haha.. u still kat oversea or stay kat Malaysia sekarang?

  6. Mohd Zaid says:

    betul tu thris.. so u balik mana raya ni?

  7. zack says:

    Wah … mana dapat list ni….

  8. Mohd Zaid says:

    dapat dari email budak2 office share.. hehe

  9. akuzle ayu says:

    dok sembang babs neh, teringat posa thn lepas. kitorng ngah rushing nk cecepat sampai kg kt Pasir Puteh psl nk sahur kt umah, tetiba kener tahan dek polis kt Kuala Krai n kener park kt 1 kwsn lapang. ada gaks keta2 lain yg kener mcm kitorg. dh park tuh, ingat polis nak mai bagi saman ka apa tp depa relax jer dok tepi jln. lepas dlm 4-5 minit, sorang polis lelaki mai then dier ckp,” bereti minum2 air dulu wat segar mata”…. olossss!!! bila teringat2 peristiwa neh rasa klaka plaks…ahahhaha

  10. Mohd Zaid says:

    hahaha bestlah cite awak ni @akuzle ayu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *