Samsung Galaxy Tab 10.1 Dilancarkan – 10 Sebab Kenapa Patut Memilikinya

 

Mesti ramai yang terpesonakan bila dengar tentang tablet terbaharu Samsung Galaxy Tab 10.1 telah dilancarkan di Malaysia baru-baru ini. Kalau korang nak tahu sebenarnya banyak keistimewaan yang boleh kita perolehi dan manafaatkan dalam penggunaan Samsung Galaxy Tab 10.1 ini.  Samsung Malaysia Electronics (SME) Sdn. Bhd iaitu pengeluar telefon bimbit terkemuka dengan bangganya mengumumkan ketibaan yang dinanti-nantikan tablet ter nipis di dunia tak lain tak bukan iaitu GALAXY Tab 10.1 dalam pasaran tempatan hari ini.

Kalau bercakap pasal ternipis di dunia apakah difikiran korang? tentunya suatu yang menakjubkan betul tak? hari ini aku berkesempatan melihat sendiri tablet ni dan ternyata ianya begitu nipis senipis pensil. Samsung Galaxy Tab 10.1 mempunyai kenipisan ultra-slim sehingga 8.6 milimeter dan berat seringan hanya 565 gram yang sentiasa memastikan kelancaran dan pergerakkan pantas dan cemerlang serta keselesaan dalam penggunaannya. Paparan skrin sentuh 10.1 inci dengan resolusi WXGA 1280 x 800 memaparkan warna dan keluasan yang selesa apabila menonton video dan melayari internet.

Penggunaan PC mahupun laptop kini sudah agak ketinggalan bagi sesetengah orang, revolusi dunia sekarang ni ramai yang nak bertukar kepada sesuatu yang ringan dan pantas serta mudah dibawa kemana-mana dalam urusan kerja mahupun dalam penggunaan seharian. Samsung Galaxy Tab 10.1 mempunyai ciri-ciri yang diidamkan pengguna diseluruh dunia.

 

Berikut adalah 10 sebab mengapa anda patut memiliki Samsung Galaxy Tab 10.1 ini?

1. Berat Samsung Galaxy Tab 10.1 ini sama berat dengan segelas cawan kopi iaitu hanya 565 gram

2. Memiliki peranti paling nipis di pasaran dengan hanya setebal 8.6mm

3. Mempunyai kuasa 450 kali lebih laju dari penggunaan PC biasa dengan menggunakan 1GHz Dual Core processor.

4. Jangka hayat bateri bertahan selama 9 jam dan ini membolehkan anda menonton video HD tanpa gangguan kelancaran bateri.

5.  Melayari lebih dari 346 Juta laman web termasuk 86.5 juta laman web yang memerlukan aplikasi sokongan Adobe ® Flash

6. Menghubungkan jaringan sosial seramai 4.5 billion orang diseluruh dunia dengan SNS services.

7. Menggunakan sambungan +HSPA

8. Lihat dan edit dokumen-dokumen pejabat dengan menggunakan Microsoft Office yang dibekalkan secara percuma dalam peranti Samsung Galaxy Tab 10.1

9. Penyambungan Adaptor USB memudahkan proses plug-n-play dalam setiap peranti Samsung.

10. Menggunakan versi Android terbaru iaitu 3.1 Honeycomb, sistem operasi yang pertama di dunia.

 

Menarik kan?.. jadi apa tunggu lagi dapatkan dipasaran sekarang Samsung Galaxy Tab 10.1 anda dan rasai kelainannya… Untuk maklumat lanjut sila layari http://www.facebook.com/#!/SamsungUnivez dan Samsung official website http://www.samsung.com/my

 

  • Product Specifications

 

Network

HSPA+ 21Mbps  850/900/1900/2100
EDGE/GPRS  850/900/1800/1900

OS

Android™ 3.1 (Honeycomb)

Display

 10.1” WXGA 1280×800

Processor

1GHz Dual Core application processor

Camera

Main(Rear) : 3.0-Mega Pixel Camera AF with LED Flash
Front : 2.0-Mega Pixel Camera

Video

Format : MPEG4/H263/H264,Xvid
Playback : 1080p Full HD Video @ 30fps
Recording : 720p HD Video

Audio

MP3, AAC, AAC+, eAAC+, OGG, MIDI, AMR-NB/WB
3.5mm Ear Jack, Surround Sound Stereo Speakers

Enterprise Solutions

Microsoft Exchange ActiveSync

 Polaris Office

Value-added Features

Android Market™
GoogleMobile Services :
Google™ Talk, Google™ Maps, etc.
Samsung TouchWiz UX
Samsung Mini Apps Tray
Social Hub, Readers Hub (coming soon)
Adobe Flash Player 10.3

Connectivity

Bluetooth® technology v 2.1 + EDR
USB 2.0
WiFi 802.11 (a/b/g/n)

Sensor

Gyroscope, Accelerometer, Digital Compass, Ambient Light sensor

Memory

16GB

*Size

256.7 x 175.3 x 8.6 mm, 565g(3G) / 560(WiFi)

Battery

Built-in 7,000mAh
Video: Up to 9 hours
Music: Up to 17 hours
*depending on network connection

Retail Price and Availability

RM1899 (3G & WiFi), 20 August onwards

 

 

*All functionality, features, specifications and other product information provided in this document including, but not limited to, the benefits, design, pricing, components, performance, availability, and capabilities of the product are subject to change without notice or obligation.

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com