Program Immunisasi Kanak-Kanak Dari Lahir Hingga 12 Tahun

Nak bercakap pasal kesihatan ni aku tak berapa pandai sangat, tapi baru-baru ni aku pergi Klinik Kita kat Taman Tun Hussien Onn Cheras hantar anak buah aku Nur Alia Qistina pergi check doktor. Dalam tunggu doktor panggil dia aku ternampak papan tanya berkenaan Program Immunisasi Kanak-Kanak dari lahir hingga 12 Tahun. Ohhh ini rupanya jadual Program Immunisasi baru aku tahu..Untuk pengetahuan program ini memang perlu dibuat oleh setiap orang bagi mengelakkan sebarang penyakit semasa dewasa nanti.

 

Berikut adalah jadual yang aku nak share kat korang.. harga bayaran dan maklumat lanjut korang boleh pergi tanya doktor kat hospital atau klinik yang terlibat..

Lahir : BCG & Hepatitis B

1 Bulan : Hepatitis B

2 Bulan : Tetrahib & Polio

3 Bulan : Tetrahib & Polio

5 Bulan : Tetrahib & Polio

5 Bulan : Hepatitis B

12 Bulan : MMR

18 Bulan : DPT & Polio (Booster) – Infanrix

2 Tahun : Chicken Pox

7 Tahun : DPT & Polio (Booster) – Infanrix

12 Tahun : BCG (Booster)

12 Tahun : Rubella (Perempuan)

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Macam-Macam and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *