Kadar Baru Kompaun Saman 2011

Pihak Kerajaan telah menyeragam dan menyelaras sistem pembayaran saman oleh PDRM, JPJ dan DBKL berdasarkan prinsip ‘The More You Delay’, ‘The More You Pay’ . Mekanisme penyeragaman kompaun ini adalah seperti berikut dan berkuatkuasa mulai 1 Mac 2011. Okey sekarang ni kalau dah kena saman tu jangan la tunggu-tunggu lagi nak bayar sebab surat saman korang tu nanti akan berbunga-bunga kalau tak bayar segera. Mungkin pihak PDRM, JPJ dan DBKL nampak macam memaksa pengguna jalan raya supaya bayar saman segera tapi cuba kita berfikir secara positif pulak mereka nak pengguna bayar cepat sebab nak bagi peringatan kepada pengguna supaya sentiasa berhati-hati dan memandu secara berhemah di jalan raya. Kalau pemandu memandu dengan baik gerenti polis pun tak saman korang tul tak.. so lepas ni kita pandu slow-slow kat jalan raya ye dan ikut segala undang-undang yang telah ditetapkan negara kita ni okey.. berikut adalah kadar baru yang telah diseragamkan mengikut hari.

PDF : Kadar Baru Kompaun Saman 2011 (Download)

 

Kategori Pertama : Kesalahan yang menjadi penyumbang utama kemalangan, keselamatan, pengguna, kesesakan lalu lintas dan perkhidmatan pengangkutan awam. Paparan lebih jelas : http://www.facebook.com/photo.php?fbid=221074151236233&set=pu.161086313901684&type=1&theater

 

Kategori Kedua: Kesalahan berkaitan tingkah laku negatif pemandu dan kesalahan teknikal pada kenderaan yang boleh menyumbang secara aktif kepada kemalangan, kesesakan dan perkhidmatan pengangkutan awam. Paparan lebih jelas : http://www.facebook.com/photo.php?fbid=221074514569530&set=pu.161086313901684&type=1&theater

 

Kategori Ketiga: Kesalahan teknikal pada kenderaan yang secara pasif boleh meningkatkan risiko kemalangan, kesesakan dan perkhidmatan pengangkutan awam. paparan lebih jelas : http://www.facebook.com/photo.php?fbid=221074924569489&set=pu.161086313901684&type=1&theater
Kategori Keempat: Lain-lain kesalahan selain daripada di atas yang tidak menyumbang kepada kemalangan, kesesakan dan perkhidmatan pengangkutan awam. Paparan lebih jelas : http://www.facebook.com/photo.php?fbid=221075341236114&set=pu.161086313901684&type=1&theater

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Macam-Macam and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Kadar Baru Kompaun Saman 2011

  1. edy says:

    moralnya..bayar awal 🙂

  2. Myvitrd says:

    kalau lebih dari 60 hari dia akan kira macam mana ye… kalau macam ni kena bayar saman awallah

  3. Azree says:

    Aku ada 2 saman!!!!!!

  4. Mohd Zaid says:

    Edy bayar awal sebelum kena caj lebih..

  5. Mohd Zaid says:

    tak pasti la bro..

  6. Mohd Zaid says:

    lorrr azree gi bayar sebelum terlambat..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *