Kenapa Blog Aku Selalu Keluar 500 Internal Server Error

 

Sejak kebelakangan ni aku dah rasa malas nak update blog ni sebabnya tiap kali nak update mesti akan keluar ralat 500 Internal server error, aku dapat kesan ralat ni selepas aku upgrade sistem WordPress aku kepada 3.1 minggu lepas. Mula-mula aku ingat ini adalah perkara biasa mungkin server tengah running sangat laju menyebabkan server hosting tak dapat menampung pada waktu tersebut.

Aku telah menghantar tiket kepada pihak Exabytes dan mereka cakap server aku dah melampaui Memory usage sebanyak 384.0M (lMEM), total yang dibenarkan hanyalah sebanyak 384.0 dan blog ini telah mencapai tahap itu setiap saat. Binggung juga aku mana silapnya dan ini jawapan dari tiket yang aku hantar tu kepada pihak Exabytes. Sebelum tu aku nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada pihak Exabytes kerana kepantasan dan kecekapan customer service mereka menyelesaikan masalah aku yang noob tentang server ni.

Hello Sir,

You should be able to login to admin section now at – http://mohdzaid.com/wp-login.php

Since its wordpress,  You need to reduce the amount of memory you’re using. A default WordPress install fits into 32 MB of memory on almost all hosts.  Also, uploading images and creating thumbnails from them takes *loads* of memory, just to read in the full image. If you resize your image to web sizes before uploading it (instead of uploading the full sized camera image), then it will take much less memory. Rule of thumb: megapixels = megabytes. An 8 megapixel image requires at least 8 megabytes of additional memory just to read it in and process it. Disable unwanted plugins and themes and try to optimize your wordpress.

Second you may Optimise your database tables using phpMy­Admin which saves about 200KB.

When creating and uploading an image to wordpress.com here are some basics worth remembering:
(1) Be sure your image is one of these file types – jpg, jpeg, png, gif (Note that bmp’s cannot be uploaded due to size).

If you are not using the image in thumbnail size, make sure that the image is not too wide for the post area in your particular theme. You can find maximum image widths for the most popular themes here: http://faq.wordpress.com/2006/09/25/how-big-can-my-images-be/

Optimize your images so that your blog pages will load faster. See http://faq.wordpress.com/2006/05/08/optimise-your-images/

If you have any enquiries, please do not hesitate to contact us. Thank You!

Sincerely,

Jaideep
Hosting Support Engineer (Level 3)

MY – Tech Support (24×7) – Web/Application

How am I doing? Email my Manager at feedback@exabytes.com.my
Need more resources for your website? Check out our VPS and Dedicated Server !

Oh baru aku perasan, memang ya pun sebab dalam blog WordPress ini aku install lebih dari 60 plugin dan 30 template dan aku pakai lebih kurang 20 plugin yang aku install tu. Sesungguhnya kalau korang nak tahu plugin yang kita install kat blog ini boleh menyebabkan server bergerak terlalu pantas dan menyebabkan CPU Usage dan Memory Usage mencapai tahap yang dibenarkan. Aku telah buang kesemua plugin yang tak pakai tu dan kini aku hanya pakai 7 plugin je kat blog ni dan kesemua template yang diinstall telah ku buang dengan rasa kecewa haha.. tapi tak apalah sebab aku pakai satu template je kan buat apa nak install banyak-banyak tapi tak pakai tul tak..

Sebelum ini aku ada install plugin Wp-Statpress yang kini database nya mencapai 700mb yang mengumpul data dan maklumat orang yang masuk dalam blog aku ni, perghhh 700mb adalah satu data yang besar gak kalau nak diikutkan, jadi menurut pihak Exabytes aku perlu masuk phpMy­Admin dan aku telah delete file Wpstatpress tu dan Alhamdulillah blog ini kini laju sikit dan tak ada lagi masalah over capacity memory.

Kepada yang mempunyai masalah macam aku ni aku cadangkan supaya korang install plugin wordpress.org/extend/plugins/wpsupercache/ dan ianya mungkin dapat mengurangkan penggunaan melampau kapasiti server blog anda. Semoga ianya menjadi renungan kepada semua ya.. hanya share apa yang aku lalui je.. 🙂

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Kenapa Blog Aku Selalu Keluar 500 Internal Server Error

  1. ariff says:

    WP statpress memang memberatkan blog.

  2. FeeQ says:

    Finally I can read ur blog ^^

  3. Mohd Zaid says:

    yey tq FeeQ .. 🙂

  4. Mohd Zaid says:

    memang betul tu bro.. saya dah delete dah plugin tu.. memberatkan je

  5. azree says:

    Not because of freshlife theme ke zaid? Aku test x boleh masuk dgn 3.1. Yet agree statpress memberatkan

  6. Mohd Zaid says:

    template dah ok dah azree, buat sedikit setting dah ok 🙂 ni cara-cara nak settingnya..

    1. Fix for Newswire, FashionPro, Gadget, ClearType, Portal, NewsTube, Bigfoot, Freshlife:

    Open /wp-content/themes/YOURTHEME/includes/theme-options.php and

    Change ” $settings = ‘mods_’.get_current_theme(); ”

    To ” $settings = ‘theme_mods_’.get_current_theme(); ”

    Then go to WP Dashboard -> Appearance -> Your Theme Options, click “Save Settings”.

    2. Fix for Weekly, Cube Light, Division, Garden, Daily, ChannelPro:

    Open /wp-content/themes/YOURTHEME/functions/theme-options.php,

    Change ” $modsname = ‘mods_’.$theme;”

    To ” $modsname = ‘theme_mods_’.$theme; ”

    WP Dashboard -> Appearance ->Your Theme Options, click “Save Changes”.

    NOTE : You might have to re-config your Theme Options before saving if you lost your previous configs.

  7. Raj says:

    Im having the same problem…. hosted in Exabytes… using Portal theme…

    but still cant find the solution 🙁

  8. Mohd Zaid says:

    hi Raj

    cuba awak hantar tiket kepada Exabytes.. mungkin mereka dapat tolong awak..

  9. Raj says:

    dah hantar bro.. but thy asking me to upgrade to VPS.. haha.. out of my budget.. ish ish

  10. Mohd Zaid says:

    Same with me Raj.. Mereka pun suruh upgrade.. Tapi i pun tak mampu.. So jalan terbaik i terpaksa tukar template kesayangan i 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *