Hikayat Merong Mahawangsa – Filem Terbaik 2011

 

Pertama sekali nak ucapkan jutaan terima kasih kepada BeautifulNara dan Krustudios kerana sudi menjemput untuk menonton filem Hikayat Merong Mahawangsa (HMM) di Cathay Cineplex e@Curve Damansara siang tadi. Memang aku ternanti-nantikan untuk menonton filem epik yang menelan belanja sebanyak RM 8 juta ni sebab bagi aku hasil filem dengan duit sebanyak tu mesti meletop punya. Aku nak ucapkan tahniah kepada Yusry Abdul Halim dan kru-kru yang terlibat untuk menghasilkan filem HMM kerana hasil yang dipersembahkan kepada penonton sangat memuaskan dan terhebat di Malaysia dan mungkin akan menjadi filem terbaik 2011 di Grammy Awards nanti.

Banyak khas visual, ‘computer-generated imagery’ atau CGI yang aku nampak dalam filem ini dan ada beberapa part nampak sedikit tidak logik tetapi keseluruhan cerita ni terbaik dan tidak menampakkan kecacatan yang ada.  Aku suka sangat dengan pelakon-pelakon handalan seperti Stephen Rahman-Hughes, Jing Lu, Gavin Stenhouse, Craig Robert, Fong, Eric Karl Henrik Norman, Keith Chong, Keith Chong, W. Hanafi Su, Dato’ Rahim Razali, Khir Rahman, Ummi Nazeera, Nell Ng, Jehan Miskin, Umi Aida, Kuswadinata, Mano Maniam, Ravi Sunderlingam dan pengarah pandai memilih pelakon dan mereka berjaya melakonkan watak mereka.

Apa-apa pun baru 3 hari filem HMM ni ditayangkan di pawagam dan aku dapat lihat memang sambutan hebat dari penonton Malaysia. Mula-mula aku ingat kalau cerita hikayat melayu ni orang tak suka nak tengok tapi tanggapan aku salah sebab fikiran orang Malaysia sudah berubah dan filem-filem epik kini menjadi kegemaran ramai. Harap masa akan datang lebih banyak karya hebat macam Hikayat Merong Mahawangsa dipersembahkan kepada penonton dan banyakkan lagi cerita-cerita hikayat silam yang ramai orang tak tahu. Mungkin melalui filem kita dapat belajar dan mengenali tanah tumpah negara kita.

 

PS : Korang dah tengok ke Hikayat Merong Mahawangsa ni?.. kalau belum pergi tengok sekarang sebab aku bagi 9/10 bintang untuk cerita ni 🙂 Terbaik dan Terhebat !!

 

Sinopsis Hikayat Merong Mahawangsa

Based loosely on the 16th century historical document entitled ‘The Malay Annals’, ’The Chronicles of Merong Mahawangsa’ is an action-packed epic feature film, with mythical characters, magical moments and dazzling visual-effects sequences. Merong Mahawangsa was a descendant of Alexander the Great, a renowned naval captain and traveler who came to Asia several hundred years ago.

The year is 120 AD… a time when the Roman Empire is at the height of its power, during the reign of Hadrian – one of the Five Good Emperors. Meanwhile in China, the Han Dynasty is firmly cemented as the ruling empire and is expanding into Central Asia… one hundred years before the period of the Three Kingdoms. As the Roman fleet did their repairs and traded in Goa, they asked Merong Mahawangsa to escort a Roman prince to Southeast Asia, to wed a beautiful Chinese princess from the Han Dynasty. The Chinese princess and the Roman prince are supposed to meet halfway and be married on neutral grounds.

However, the pirate nation of Geruda had other plans. They decided to kidnap the Chinese princess and use her as ransom. En route to the Straits of Melaka, Merong Mahawangsa’s fleet was attacked by Geruda’s forces while stopping at a small island to replenish supplies.

Will Merong Mahawangsa be able to rescue the Princess and re-unite her with her betrothed in a marriage that is set to bring together two great civilizations from the East and West ?

 

Gambar Pelakon dan pembikinan Hikayat Merong Mahawangsa : Sumber http://www.facebook.com/hikayatmerongmahawangsa

 

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Macam-Macam and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Hikayat Merong Mahawangsa – Filem Terbaik 2011

  1. waaaaaaaaaa nk tgnkkkkkkk tp takde geng huhuhuh..dh baca beratus2 review dh pasal merong maha wangsa ni…semua ckp best…

  2. kak ina kl says:

    memang best..anak pun suka

  3. deCrewz says:

    Xleh jadi nih.. Mesti nak serbu panggung…

  4. hambal says:

    best giler.. semalam aku tngok gempak kwn..orang melayu buat filem setanding hlwood

  5. sorry la semalam xdapat nk sembang lama

  6. Mohd Zaid says:

    tu la bro.. lagi pun zaid masa balik tu terus balik sebab nak cepat pergi kerja 🙂

  7. Mohd Zaid says:

    yes.. filem no 1 Malaysia

  8. Mohd Zaid says:

    Mesti gi tengok jai.. rugi kalau tak gi.. zaid boleh cakap ini adalah filem terbaik negara kita..

  9. Mohd Zaid says:

    bestkan kak ina.. dan paling best mak zaid dapat bersua dengan akak kat parking kereta 🙂 dia selalu gak masuk blog akak tengok resepi masakan

  10. Mohd Zaid says:

    mesti pergi tengok bro.. filem terbaik negara kita.. Hikayat Merong Mahawangsa 🙂

  11. Mohd Zaid says:

    memang best.. kalau tak de geng ajak la zaid.. hehe zaid tengok 10 kali pun tak bosan cerita HMM ni..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *