Monsopiad Cultural Village – Kadazan Warrior

Memperingati kehidupan dan zaman lagenda Pahlawan Kadazandusun dan pemburu kepala Monsopiad…

Kampung Kebudayaan Monsopiad dibuka pada 1 May 1996 untuk memperingati kegagahan pahlawan Kadazan dan pemburu-pemburu kepala Monsopiad. Kampung tradisi tersebut merupakan tapak bersejarah yang dibina diatas tanah yang diduduki Monsopiad dan tempat Monsopiad merayau sejak tiga abad yang lalu.

Kampung tersebut memberikan anggapan yang interaktif dan menyerikan kehidupan seharian kumpulan etnik yang terbesar di Sabah iaitu Orang KadazanDusun dan setiap hari tarian-tarian serta muzik tradisional dipersembahkan disini.

Mengimbas kembali zaman lampau, iaitu zaman pemburuan kepala dan pemujaan roh serta pemerintahan Bobohizan, iaitu paderi perempuan tersuci di kalangan orang KadazanDusun. Beliau memerintah kampung-kampung dan juga menjaga kesihatan fizikal dan jiwa rakyatnya.

Kampung itu dikendalikan oleh orang keturunan Monsopiad. Disamping itu, cerita-cerita mereka begitu jelas sehingga seseorang itu dapat merasakan kehadiran pahlawan-pahlawan yang telah lama meninggal. Pelawat-pelawat akan dibawa kerumah mereka, iaitu tempat piala-piala pemburuan kepala Monsopiad dipamerkan dan dijaga.

Fungsinya yang melampaui fungsi sebuah muzium, konsem Kampung Kebudayaan Monsopiad adalah untuk tujuan penyelidikan, dokumentari, pemeliharaan kebudayaan kuno, dan mengekalkan tradisi kehidupan orang-orang KadazanDusun.

Kampung Kebudayaan Monsopiad dibuka setiap hari dari pukul 9 pagi hingga 6 petang. Kunjungan berpandu pada pukul 10 pagi, 12 tengah hari, 3 petang dan 5 petang. Tarian kebudayaan akan diadakan pada pukul 11 pagi, 2 petang dan 4 petang.

Monsopiad Cultural Village Sdn Bhd

Harga tiket :-

International
RM 75 – Adult
RM 50 – Student
Free of Charge – Children

Malaysian
RM 20 – Senior (55 years and above)
RM 55 – Adult
RM 30 – Student
Free of Charge – Children

Tel : 6 088 774337
Fax : 6 088 761680
Website : http://www.monsopiad.com
Email : info@monsopiad.com

 

 

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Percutian and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Monsopiad Cultural Village – Kadazan Warrior

  1. goodness, you are tempting me so much to make a trip here.

  2. Mohd Zaid says:

    thanks nava sebab sudi baca blog saya.. nanti saya akan update lagi tempat2 menarik kat Malaysia ni.. sebenarnya banyak lagi tau tempat yang best..

  3. ikan kelah says:

    I usually don’t post remarks but in this occurrence I feel it is bonded. This was a useable news story.

  4. Kak Ina says:

    Assalammualaikum

    Zaid,

    InsyaAllah akak sekeluarga ada plan nak ke KK….agak2nya kalau akak contact En Yaacob utk sewa keta n mention nama zaid dia kenal ke?

  5. Mohd Zaid says:

    Kak Ina > Boleh je mention nama zaid.. sebab dia memang kenal zaid.. 🙂 selamat bercuti ye ke..

  6. ms x says:

    Salam

    Agak2 kalo sy contact En Yaacob utk kegunaan kereta sewa utk bulan 9 ni boleh lg x?
    Kalo mention nama Zaid dapat less ke? 😀

  7. Mohd Zaid says:

    ms x > boleh je contact dia dan minta special price 🙂 kalau dia tak bagi siap lah haha..

  8. Anonymous says:

    Salam Abg Zaid,nnZura ada masukkan link blog abang kat blog zura…nnhttp://jalanjalan-makanmakan.blogspot.com/2013/06/sabah-monsopiad-cultural-village.html

  9. Thanks for the good writeup. It in reality was once a leisure account it.
    Glance advanced to far introduced agreeable from you!
    By the way, how can we communicate?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *