Monsopiad Cultural Village – Kadazan Warrior

Memperingati kehidupan dan zaman lagenda Pahlawan Kadazandusun dan pemburu kepala Monsopiad…

Kampung Kebudayaan Monsopiad dibuka pada 1 May 1996 untuk memperingati kegagahan pahlawan Kadazan dan pemburu-pemburu kepala Monsopiad. Kampung tradisi tersebut merupakan tapak bersejarah yang dibina diatas tanah yang diduduki Monsopiad dan tempat Monsopiad merayau sejak tiga abad yang lalu.

Kampung tersebut memberikan anggapan yang interaktif dan menyerikan kehidupan seharian kumpulan etnik yang terbesar di Sabah iaitu Orang KadazanDusun dan setiap hari tarian-tarian serta muzik tradisional dipersembahkan disini.

Mengimbas kembali zaman lampau, iaitu zaman pemburuan kepala dan pemujaan roh serta pemerintahan Bobohizan, iaitu paderi perempuan tersuci di kalangan orang KadazanDusun. Beliau memerintah kampung-kampung dan juga menjaga kesihatan fizikal dan jiwa rakyatnya.

Kampung itu dikendalikan oleh orang keturunan Monsopiad. Disamping itu, cerita-cerita mereka begitu jelas sehingga seseorang itu dapat merasakan kehadiran pahlawan-pahlawan yang telah lama meninggal. Pelawat-pelawat akan dibawa kerumah mereka, iaitu tempat piala-piala pemburuan kepala Monsopiad dipamerkan dan dijaga.

Fungsinya yang melampaui fungsi sebuah muzium, konsem Kampung Kebudayaan Monsopiad adalah untuk tujuan penyelidikan, dokumentari, pemeliharaan kebudayaan kuno, dan mengekalkan tradisi kehidupan orang-orang KadazanDusun.

Kampung Kebudayaan Monsopiad dibuka setiap hari dari pukul 9 pagi hingga 6 petang. Kunjungan berpandu pada pukul 10 pagi, 12 tengah hari, 3 petang dan 5 petang. Tarian kebudayaan akan diadakan pada pukul 11 pagi, 2 petang dan 4 petang.

Monsopiad Cultural Village Sdn Bhd

Harga tiket :-

International
RM 75 – Adult
RM 50 – Student
Free of Charge – Children

Malaysian
RM 20 – Senior (55 years and above)
RM 55 – Adult
RM 30 – Student
Free of Charge – Children

Tel : 6 088 774337
Fax : 6 088 761680
Website : http://www.monsopiad.com
Email : info@monsopiad.com

 

 

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Percutian and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.