Beli Tiket Wayang Golden Screen Cinemas (GSC) Melalui Aplikasi iPhone

Pasti ramai diantara korang semua yang gemar menonton wayang kan?.. perkara pertama yang paling aku tak suka ketika nak menonton wayang kegemaran adalah ketika membeli tiket. Lebih-lebih lagi kalau cerita yang nak tengok tu adalah cerita yang best pasti waktu membeli tiket adalah waktu yang paling azab nak beratur panjang semata-mata nak beli 2 tiket. Satu sebab yang tak best ialah aku rasakan membazir masa je nak beratur sedangkan waktu itu boleh aku gunakan untuk makan-makan bersama awek atau keluarga haha.

Seperti yang korang sedia maklum, Golden Screen Cinemas (GSC) ada menyediakan pembelian tiket secara online di websitenya. Ianya amat mudah dan pantas untuk membeli tiket dan melihat senarai-senarai cerita terbaru yang akan dan sedang ditayangkan. Aku memang suka dengan website GSC ni sebab ianya tak berat dan pantas. Tapi apa yang aku lebih suka adalah kini mereka telah keluarkan satu aplikasi khas untuk pengguna iPhone. Sekarang tak kiralah korang berada diceruk pelusuk dunia mana pun korang boleh beli tiket dengan pantas. Buat apa nak beratur panjang lagi kan, tu zaman tok kadok dulu boleh lah haha..

Bercakap pasal aplikasi GSC iPhone Apps ni korang boleh download melalui iTunes atau melalui iPhone korang dan apps ini disediakan secara PERCUMA oleh SINO Dynamic Solutions Ltd. Menarik bukan.. apa lagi korang yang ada iPhone tu boleh download apps ni sekarang di http://itunes.apple.com/hk/app/golden-screen-cinemas/id413024972?mt=8# . Aplikasi ini menyediakan banyak fungsi antaranya korang boleh tengok senarai cerita terbaru di pawagan GSC, real-time seating plan bermakna korang boleh pilih tempat duduk yang korang nak, senarai pawagam berhampiran, beli tiket, promosi terkini dan banyak lagi.

Untuk permulaan pembelian tiket boleh dibuat dengan menggunakan PayPal sahaja, pada pandangan aku mungkin pihak pengeluar aplikasi ini perlu menambah lagi cara-cara pembayaran, contohnya melalui kredit kad (direct) ataupun melalui debit dari bank-bank seperti Maybank, CIMB, Eonbank dan sebagainya. Sebab penggunaan Paypal di Malaysia tidak berapa meluas dan tak semua orang kat Malaysia ni pakai kredit kad tul tak.. harap pihak pengeluar aplikasi ni dapat menitik berat cadangan bernas aku ni :)

Antara yang menarik perhatian aku pada aplikasi ni adalah cara pembelian tiket amat pantas, boleh pilih seat terus dan pengesahan tiket amat sistematik. Lepas je korang berjaya buat pembelian tiket korang akan dapat nombor kod pengesahan dan barkod 2D. Jadi bila sampai je dekat pawagan korang boleh terus scan barkod 2D tu dan terus dapat tiket.. mudah bukan..? kira canggih jugalah aplikasi ni rugi kalau tak mencuba benda baru ni.

Apa-apa pun kalau ada sesiapa yang berminat boleh muatturun di iTunes ye.. http://itunes.apple.com/hk/app/golden-screen-cinemas/id413024972?mt=8#
-

Category: Entertainment
Released: 22 January 2011
Version: 1.0
Size: 10.5 MB
Language: English
Developer: SINO Dynamic Solutions Limited
© 2010 SINO Dynamic Limited

Requirements: Compatible with iPhone, iPod touch and iPad. Requires iOS 4.0 or later

Description

GSC iPhone App brings you a complete movie listings with showtimes, real-time seating plan, ticketing, cinema information, hence gives you the swiftest and safest experience in purchasing movie tickets, directly from your iPhone. It takes less than 5 minutes and you’re in.

Golden Screen Cinemas (GSC) is the largest chain of cinemas in Malaysia. The biggest cinema is located at Mid Valley Megamall. It houses 18 screen cinemas and has 2899 seats which is the largest in Malaysia.

GSC has a total of 180 screens in 22 locations nationwide, which include Klang Valley, Penang, Sungai Petani, Ipoh, Seremban, Melaka, Johor Bharu, Kuantan and K. Kinabalu.

GSC also operates Malaysia’s first-ever boutique cinema with only Gold Class and Premiere Class halls– GSC Signature in the Gardens Mall, together with three F & B outlets (Paradiso, Cafe Caro and Dessert Bar). GSC Signature provides an enriching experience via the spacious interiors, thick plush carpet, luxurious surroundings and attentive staff. The 18-screen GSC Mid Valley, currently the largest multiplex in South East Asia and other flagship cinemas (Pavilion KL and 1 Utama) offers cinema-goers the ultimate movie going experience with a Gold Class auditorium, International Screens and an Audio Visual convention auditorium.

GSC introduced digital 3-D films in June 2008 and digital 2-D films in May 2009. At current, GSC has 28 digital halls nationwide.

We hope our GSC iPhone App delivers not only the information, but also the cinematic experience of movies which they supposed to have.

ENJOY!

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com