Aku Insan Biasa

Percutian Ke Kota Kinabalu Sabah – Part1

dalam Percutian oleh

Ini adalah kali pertama aku jejak kaki ke Negeri Di Bawah Bayu, iaitu Sabah. Destinasi pertama di Sabah aku bersama keluarga adalah di Kota Kinabalu. Terima kasih kepada FireFly kerana sudi bagi tiket penerbangan percuma ke Kota Kinabalu tempoh hari atas pelancaran penerbangan Firefly ke Sabah di KLIA. Kalau korang menaiki pesawat MAS, Firefly atau pesawat antarabangsa yang lain, korang akan turun di Terminal 1 (Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu) dan lapangan terbang ni kira canggih dan cantik gak macam KLIA. kalau korang menaiki pesawat Airasia atau tambang murah yang lain korang akan turun di Terminal 2, jadi korang yang nak melancong ke Sabah ni jangan terkeliru pula ye nak turun kat mana. Alhamdulillah melancong ke Sabah kali ni terasa senang sekali sebab kami tak ambil mana-mana pakej pelancongan jadi kami buat ala-ala “redah je..” haha nasib baik ada Alice yang sudi menemani aku dan keluarga bercuti ke Sabah, almaklumlah Alice ni anak jati Sabah bah.. :)

Kalau ke Sabah, kereta sewa adalah amat penting sekali, kalau berjalan bersama keluarga baik ambil kereta sewa, kalau nak sewa teksi kat sini memang mahal, seperjalanan dari Lapangan Terbang ke bandar KK je dah RM30.00, jadi nasihat aku kalau nak melancong ke Sabah sila sewa kereta. Kalau ada sesiapa yang nak sewa kereta boleh call nombor ni 010-9531335 nama dia Yaacob, cakap je korang kenal dia dari Mohdzaid.com nanti dia akan bagi best price kat korang haha..

Aku, mak dan along menunggu selamat sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, masa ni kita orang menunggu Alice, sebab dialah yang akan bawa kami jalan-jalan pusing Kota Kinabalu bah.. Bagi aku di Kota Kinabalu memang banyak round-aboard tapi jalan-jalan kat sini tak susah mana pun, pusing-pusing keluar balik jalan tu.. sure korang tak akan sesatlah. Tapi disabah ni kurang sikit papan tanda kat jalan raya jadi Google maps amatlah penting, korang-korang yang ada Blackberry atau iphone tu jangan lupa bawa charger battery handphone korang tu..

Alice, Mak, Along dan a.Yaacob… kami berhenti jap di persisiran Tanjung Aru sebelum ke Kingfisher untuk mengambil kereta yang kami dah booking. Kalau korang nak booking kereta aku nasihatkan korang booking awal, sebab kalau musim cuti sekolah biasanya kereta dan hotel akan full booked. Jadi untuk tidak menghampakan keadaan silalah booking awal ye..

Inilah kereta yang aku sewa, Kenari dengan harga RM80 sehari. Memang jimat minyak dan sangat berguna. Jangan sangka Kenari tak boleh daki Gunung Kinabalu tau haha sampai hangitlah break kereta ni aku kerjakan .. harap tuan kereta tak marah lah ye atas pengakuan aku ni :)

Selepas ambil kereta kat office abang Yaacob tu kami singgah kat restoran ni.. Mawie Restoran & Katering yang terletak di Kingfisher Sabah. Makanan kat restoran ni memang sedap tapi agak mahal sikit. Untuk pengetahuan korang kedai ni pernah masuk dalam rancangan Jalan-Jalan Cari Makan kat TV3 tu..

Ni nasi mak aku dan Alice.. kalau kat Sabah, korang makan lah apa saja jenis masakan.. mesti korang akan dapat sup kosong. makan roti canai pun silap-silap mereka bagi sup kosong.. haha baru la best dan terangkat beb..

Ni pulak lauk aku.. huhu makanan orang berdiet macam ni lah.. walaupun penat, pemakanan kenalah jaga beb. Jangan main bedal je sebab ni tempat orang, kang kalau dah sakit perut susah pulak.

Bukan main sedap lagi kakak aku ni makan.. haha tau lah ko makan kat kedai Jalan-Jalan Cari Makan.. mesti nak enterprem kan.. hahaha..

Pelanggan kat kedai ni memang tak putus-putus memanjang.. lagi lah kedai ni dekat dengan asrama pelajar-pelajar UMS.

Dalam perjalanan nak Check-in kat Tune Hotel kami melalui jalan Alamesra dan Universiti Malaysia Sabah. Dulu aku teringin nak belajar kat sini tapi tak berkesampaian.. dapat lalu pun jadilah hahaha..

Lambang Universiti Malaysia Sabah.

Itu dia 1 Borneo.. kat sebelah 1 Borneo tu adalah tempat penginapan aku sekeluarga iaitu Tune Hotels .. nantikan post seterusnya tentang Tune Hotels Sabah..

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com

117 Comments

  1. salam..saya org sabah, tengok u all pnya pic buat saya rindu sgt nk balik sabah..
    well, saya nantikn part 2 awak bcuti kt sabah…

  2. gambar time d tepi pantai tu bukan tanjung aru…aku lupa tempat tu tp aku ada ambil gambar signboard kat tepi..(tengok balik gambar2)

  3. salam….mcmane nk contek alice nih..?nk pi sabah sok dah..tp takde pemandu pelancong ler..bley tlg tak?

  4. 22.3.2011 ni sy akan bercuti ke sabah selama 3 hari 2 malam…
    sy berminat nak sewa kereta en.yaacob…agak murah..

  5. thanks EILA, harap ianya dapat membantu EILA dan sesiapa saja yang nak bercuti ke Sabah.. semoga info yang zaid berikan ini manafaat untuk kita bersama.. :)

  6. en zaid, pe ek no kntek tuk sewa kete 2..cm b’minat..
    nk g sabah bulan depan ni..

  7. teringin nk bcuti ke sabah.sblm tu leh x cadangkn tmpt2 menarik yg leh sy pegi, hotel yg bpatutan n’ bape sy kene spent duit….:)

  8. Wa….good info pasal keta sewa..
    Sya dah bli ticket air asia…tp tak tau lgi nak stay kat mana…

    ingt nak cari chalet yg tepi pantai..mesti cantikkan..??

  9. dalam blog zaid ni ada banyak post pasal Sabah dan tempat menarik kat sabah.. balqis cuba search dulu.. pasal hotel baik stay kat Tune Hotel sebab murah dan dekat dengan shopping complex 1 Borneo. kalau cakap pasal duit tu susah sikit sebab lain orang lain.. macam zaid ni bawa rm200 je cukup utk makan dan beli 2-3 key chain

  10. bro awat cite tersangkut nih..??? dh syok lyan tetibe hang plak..adehh.. cpt ar cite ag bro.. gua nk ke sabah bln 6 nih bro.. nk tau gak info2 area sane.. tolong ye bro.. bab kete sewa tuh gua cam dh jatoh ati ar plak.. kompom ade ke bro klu gua nak book..?? tq.

  11. Zaid….. kereta kenari tu Auto ka manual? Encik Yaakob tu ada berapa biji kereta? Kereta Auto dia ada banyak tak?

  12. hello paeh,

    untuk makluman,data guest masih boleh ditukar

    sila ke ruangan manage bookinng dalam web tunehotel.
    terima kasih

  13. salam..zaid kalau gi kinabalu park sesuai ker sewa keta kenari nih..kuat x naik bukit kat sana..sy akan kesana minggu depan..

  14. macam best jer……mana part 2,xsabo nk baca ni….saya baru je balik dr sarawak….rasa2nya lps ni cam nak g sabah plak…..info zaid banyak membantu gak…so cpt2la masukkan part 2 plak yer…tq

  15. Salam. Thanks Zaid posting awak sungguh membantu. Saya nak gi KK 22hb ni tapi kereta tak booking lagi. Nasib baik ada En Yaakob. Call dia & booked Wira @ RM110. Dia tak ambil booking fee katanya byr masa ambil kereta nnti. Takutlah pula bila dah smpi sana buatnya kereta tak ada…..naya saya.. masa awak hari tu mmng mcm tu ke??

  16. Salam Zaid, maklumat berserta gambar2 yg diambil sungguh membuat saya nak ke Sabah juga bersama keluarga. Macam seronok gitu…Berapa hari agaknya baru mencukupi ya? 4 hari ok?

    Satu lagi alamat en yakob ada?

    Tmakasih

  17. salam zaid..seronok baca coretan awak ke sabah…bertambah excited saya nak ke sabah..10 oct 2011 ni saya akan ke sana..pasal kereta tu, agak2 zaid, kereta apa yang sesuai ye untuk daki bukit bukau???saya nak call en yaacob la..harap2 dia dapat siapkan kereta untuk saya n family di sana..thanks so much zaid..

  18. @Narmi terima kasih sebab baca blog zaid dan jadikan panduan melancong ke Sabah.. bagi zaid kalau nak pergi KK saja 4 hari tu dah ok lah.. tapi kalau nak jalan satu Sabah kene ambik 1 bulan baru syok..

  19. @orchid azie , kereta nak daki bukit bakau? errmmmmm pakai kereta Malaysia je.. ekonomi dan jimat sikit.. proton pesona pun ok kot..

  20. kami ada menyediakan kereta sewa murah di kota kinabalu, sabah. automatik dan manual ada banyak stok, sila dail 0109467572 utk keterangan lanjut 0109467572

  21. hati hati kalu nk sewa keta dgn YAAKOB….. ambil kereta tayar pancit, minyak dh kering , aircond rosak, keta bau busuk macam bau taik. kete kotor luar dan dalam penuh dgn smpah….dan macam2 lagi.sewa dh ler mahal. sebelum bayar, check dlu betol2. satu lagi..kalu barang tertinggal, duit ke, bag atau lain2 barang, memang xdpt ler….. paling teruk dia ckp barang tu ada. lepas aku call blk dia ckp xada….dan macam alasan lagi yg dia bagi…..last last…. barang pun hilang. kpd kawan2….berHATI HATI….

  22. En. Yaacop dah tukar nombor telefon.. kalau sesiapa nak perkhidmatan kereta sewanya boleh contact nombor baru dia ni 0109531335 – Admin

  23. Saya orang semenanjung yg menetap di Sabah. Sesiapa yg memerlukan kenderaan 4X4 utk disewa bila datang ke Sabah boleh la cari saya. Harga paling kaw-kaw murah terutamanya bila nak pakai lama sikit. Sedap sikit nak pusing satu Sabah. Manual ada auto pun ada. Kereta baru keluar je, bau kedai masih ada lagi. Encik Zaid, saya boleh bagi gula-gula sikit kat anda sekiranya ada kawan2 anda sewa kereta kami. No hal punya….online banking ada….so apa2 hal boleh call saya 0133073012.

  24. saya dh dtg ke sabah bln 12 yang lpas.sy sudah mmbuat tempahan kereta dgn en.yaacob sblm smpai ke sabah lg.malangnyr pd hari yang dijanjikan en.yaacob buat hal.dh confirm tempahan kereta tp kereta tak sampai2 dan dia pun tak angkat phone.last2 dia off phone.ini ke cara org sabah layan org semenanjung?nasib baik di hotel tmpt sy menginap ader disediakan prkhidmtn kereta sewa.pada sesiapa yg brminat nk sewa kereta dgn en.yaacob,fikir2kanlah..

  25. Assalamualaikum… Bro, blog u ni bnyk membantu saya.. mcm mana nk contact Alice? TQ

  26. hi saya menawarkan perkhidmatan sewa kereta di kota kinabalu.. harga adalah sangat berpatutan. kalau nak budget2 tu boleh la hubungi saya .. website kami http://www.kkrentacar.com
    kereta Viva,Myvi,Saga Blm,Saga Fl,saga flx, New Myvi , Kelisa, Nissan urvan ,Avanza.. diskaun kalau 3 hari dan keatas.. sila hubungi saya terus di talian 013-8999242 brandon J Kota kinabalu

  27. Menyedihkn si yakob ni.janji nak antar kreta ke airport kk.tp lubang idung x nampak langsung.peniagalah cara profesional.kalau x ada kreta.bg taw .ni kata tunggu kat gate 1.then x ada,yakob kat kk ni bkn kaw sorang yg ada kreta sewa.tn2 hati2 beurusan ngn orang mcm ni.kami ni ada hal kat kk.dari lcct kul 8am.tp dah samapi kk.smua tegendala .puncanya si yakob.call x jawap.sms pun x bls,hhhhhm tak pro langsung ati2 smua.

  28. Thanx ats simpati u zaid,u are the best,bkn apa, i ni sebenarnya asal dari labuan.dulu sebahagian dari negeri sabah.malu rasanya,jika ada org2 sabah yg berkelakuan spt ini..”tebakar bro”Harapan saya agar en.yakob menjadi org yg lebih btanggungjawap..jangan rosakkan periuk nasi org lain.jgn krn nila setitik rosak susu secawan,

  29. Alhamdulillah.smua dah ok.nak tumpang jap dlm blog zhaid..nak ucap trimah kasih pd remy (KMP)auto service.pada kawan2 yg nak bercuti kesabah,hubungilah remy 016 812 8784.sewa kreta memang sgt berpatutan.siap bole negotiate lagi…keretanya smua baru2 belaka..perkhidmatan pun sungguh memuaskan.pejabatnya pun dekat jer ngn airport kk.siap antar kereta g airport lg..thanx again.

  30. perodua myvi auto
    proton saga fl auto 1.3 (brand new)
    nissan urvan 3.0c disel (brand new)

    kereta sewa ada juga sikit2

    harga boleh bawa diruding

    will give best services….trip tour seluruh sabah pun ada with driver…

  31. Hi Selamat Petang .
    Senarai harga kereta sewa :

    New Myvi 1.3 Lagi best RM140 sehari ambil tiga hari RM120sehari
    Saga blm auto RM120 sehari ambil tiga hari Rm100 sehari
    Saga Fl and Flx Auto RM130 sehari ambil 3 hari RM110 sehari
    Nissan urvan 3.0 Diesel RM300 sehari.. ambil 3 hari RM250 sehari, Driver Boleh Di aturkan

    Untuk Pertanyaan Boleh Hubungi saya di talian = 013-8999242 ( Brandon )
    Email : brandon@kkrentacar.com
    atau pun website kami http://www.kkrentacar.com

    Terima Kasih :)

  32. kereta sewa di kota kinabalu sabah

    viva,myvi,saga FL,avanza,van nissan urvan
    dan byk lagi sila hubungi en- remy 0168128784
    hotline 24hour termurah di sabah

  33. Salam. ade tak jln2 n buat island hoping kt Tunku abd rahman park. g ke poring hot spring ke

  34. Salam 1 malaysia . Idura nak jalan2 ke island hoping and ke hotspring i boleh arangge . pergi ke pulau ( Pergi Balik ) RM15 je harga i. kalau ke hotspring kami ada buat Tour mengunakan nissan van ataupun exora . boleh hubungi i 0138999242

  35. Salam semua,klu nak sewa keta utk 1 fmly (+/- 7 org) blh contact 0196576818.Org semenanjung yg tinggal Di KK.Toyota Innova & Proton Waja.Harga blh runding & sgt murah

  36. Mohd Zaid> kembali….apa salahnya klu kita membantu mereka2 yg memerlukan bantuan @ perkhidmatan agar perancangan cuti dpt direalisasikan serta terurus.

  37. brandon–>> masih available lagi tak car rental for next month (20-22 october) sbb sy mau pi kk bulan depan n bcadang mau sewa keta di sana (saga/myvi)

  38. Salam semua…..aku cuma nak share dgn korang sket,bulan april lepas aku g honeymoon kt sabah.aku sewa kreta En. Yaakop la…Tp Alhamdullihah smua berjalan lanjar..sewa pn tak la mahal sgt,condition kreta pn ok…cuma radio je problem sket tp tak penting pn…Kundasang pn aku naik..Yg syukur sgt, masa nk blk KL kt airport aku tertinggal dukumen penting termasuk tiket kapal terbang dalam kreta tu…aku call En Yaakop, dlm 40min dia smpai…SYUKUR pada Allah, honeymoon aritu memang sronok..Wife aku pn skg mengandung 6bulan….hehehe….

  39. Salam semua…..aku cuma nak share dgn korang sket,bulan april lepas aku g honeymoon kt sabah.aku sewa kreta En. Yaakop la…Tp Alhamdullihah smua berjalan lanjar..sewa pn tak la mahal sgt,condition kreta pn ok…cuma radio je problem sket tp tak penting pn…Kundasang pn aku naik..Yg syukur sgt, masa nk blk KL kt airport aku tertinggal dukumen penting termasuk tiket kapal terbang dalam kreta tu…aku call En Yaakop, dlm 40min dia smpai…SYUKUR pada Allah, honeymoon aritu memang sronok..Wife aku pn skg mengandung 6bulan….hehehe….

  40. Salam..
    2adult 2 children rm 482 Airasia penang-kk-penang.
    1st day Countryard hotel jln UMS Rm120…
    2nd day stay @ Megah d aru hotel Tg aru Rm115….
    (hotel booked via agoda.com)

    Total flight+hotel 3d2n Rm 717…
    Aku rasa murah dah.. sifu zaid mcm ne? ada tips bg murah lg ka…

  41. Salam..rn2adult 2 children rm 482 Airasia penang-kk-penang.rn1st day Countryard hotel jln UMS Rm120… rn2nd day stay @ Megah d aru hotel Tg aru Rm115….rn(hotel booked via agoda.com)rnrnTotal flight+hotel 3d2n Rm 717…rnAku rasa murah dah.. sifu zaid mcm ne? ada tips bg murah lg ka…

  42. Nizam Dermawi > wahh tahniah kepada awak dan wife.. dan terima kasih kerana sudi baca blog zaid

  43. Bulan Januari 2013 ke Sabah…baca cite2 awk dulu yea…bestlah banyak maklumat. Macih awk!

  44. CAR RENTAL SERVICE IN KOTA KINABALU

    KERETA SEWA PANDU SENDIRI DAN TOUR SELURUH SABAH DENGAN DRIVER

    PERODUA MYVI EZ 1.3 AUTO FOR RENT (NEW)
    PROTON SAGA FL 1.3 AUTO FOR RENT (NEW)
    TOYOTA VIOS 1.5 AUTO FOR RENT ( NEW )
    NISSAN URVAN 15 SEATER 3.0C FOR RENT (NEW)

    MORE CAR READY FOR RENT CAL NOW

    daily,weekly,monthly

    RM 130 – 300 DAILY

    Terms and Conditions

    a)CASH payment only
    b)Security deposit (refundable)
    c)Strictly delivery to AIRPORT or HOTEL
    d)Full documents needed-originals n copy
    E)Penalty charges will be imposed for late return of car

    (SILA HUBUNGI UNTUK PERTANYAAN LANJUT)

    KELEBIHAN KAMI:

    MEMPUNYAI KERETA BARU SAHAJA.
    KERETA YANG BERSIH.
    HARGA YANG BERPATUTAN.
    SERVICE YANG PANTAS.
    PENGHANTARAN KERETA PERCUMA AIRPORT DAN HOTEL
    PRICE ETC

    KINDLY CALL : 014-353-9331 (MR JACK)
    TEL : 088-878282
    EMAIL: info@kk-carrental-tour.com
    WEBSITE: http://www.kk-carrental-tour.com/

    MORE SERVICES AT KINGS CAR RENTAL AND TOUR IN KOTA KINABALU

    *****CALL FOR THE BEST PRICE*****
    TERIMA KASIH DAN SELAMAT MEMANDU

  45. Zaid… nak tanya… holiday ke sabah berapa hari ye… teruja pulak saya… terasa macam nak kesana la… :)

  46. Zaid… nak tanya… holiday ke sabah berapa hari ye… teruja pulak saya… terasa macam nak kesana la… :)

  47. Salam to all…nPakej percutian kota kinabalu sabah 3hari 2mlm, RM199 seorg sahaja. sila layari http:aurabiruservices.blogspot.com. kereta sewa serendah rm100 sehari. Contact 0168470945 (mohd don) atau email: aurabiruservices@gmail.com. selamat bercuti ke negeri dibwh bayu. terima kasih abang mohd zaid

  48. salam zaid. teringin nk ke sabah. nk bwk anak2 n isteri p jln sana. mujur Allah jumpakan saya dgn blog zaid. tq atas info.nnt nak kol en yaacob tu. kenari tu mcm best. harap owner dah tukar breknya.hihihi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Terbaru dari

Kembali Ke Atas