Perbezaan SEO dan SMO

Pernah dengar apa itu SEO dan SMO?, kalau korang nak tahu SEO adalah (Search Engine Optimization) dan SMO pula adalah (Social Media Optimization). Aku pun sebenarnya tak berapa tahu sangat pasal SEO SMO ni tapi yang aku tahu kedua-duanya berkait rapat dalam menaikkan lagi traffic pelawat kedalam blog kita. Seperti yang kita tahu sekarang ni Social Media merupakan tunjang utama dalam kehidupan seharian. Sebut saja Twitter dan Facebook boleh dikatakan setiap orang memiliki akaun berkenaan dari kanak-kanak hinggalah mereka yang telah berusia. Itulah penangan Social Media, bukan saja menjadi satu fenomena dalam hehidupan tetapi ianya juga adalah SMO yang penting untuk mempromosikan laman website atau blog kita. Ini ada sedikit penerangan pasal perbezaan SEO dan SMO. Mungkin ianya boleh menjadi panduan dan tips kepada kawan-kawan yang lain untuk mempromosi dan menaikkan lagi traffic pelawat blog masing-masing.

Comparisons and Similarities of SEO and SMO: Sumber

http://vandelaydesign.com/blog/social-media/seo-vs-smo/

Link Building:
SEO – Inbound links are a large determining factor in rankings.
SMO – Links are a result of success, which means that SEO benefits from good SMO.

On Page Elements:

SEO – Title tags, headers, image title, bold text and use of keywords are all influential on search engine rankings.
SMO – Coding and tags are not so important, while visual attention grabbers make a bigger impact.

Titles:
SEO – The title tag of a page tells the search engines what a page is about and carries a lot of weight in the rankings.
SMO – Titles and headlines are extremely important for grabbing attention and getting users to click-through.

Content Must be Easily Readable
SEO – By search engine spiders.
SMO – By human readers.

Content:

SEO – Quality content is important in order to rank well.
SMO – Quality content is important in order to hold the readers’ attention and win their approval.

Content Plus:
SEO – Content alone will not produce high rankings. The structure of the site must also be sound.
SMO – While quality content is essential, visual presentation can also make a big difference.

Analysis:
SEO – Analysis is necessary in order to know which changes have made an impact (positive or negative) on the site’s rankings.
SMO – Analysis is necessary to know what types of content draws interest.

Predictability / the Benefit of Experience:
SEO – Experts are able to reproduce success with new sites (although it’s not as easy as it sounds), as the same elements can be applied.
SMO – Those who know the social media audience can recreate success by publishing posts and headlines specifically for this purpose.

Success Breeds More Success:
SEO – Trusted domains will have a positive effect on all pages, including new pages.
SMO – Power profiles on sites like Digg can keep traffic flowing with new submissions.

Bagi aku SEO dan SMO sama penting dalam pembentukan website dan blog pada zaman sekarang, kalau digabungkan kedua-duanya sekali amatlah menarik, mungkin SEO mengambil masa yang agak lama tetapi ianya adalah cara paling berkesan dan jangka masa panjang, berbanding dengan SMO yang yang mendapat traffic dengan cepat dan pantas tetapi ianya hanya sekejap sahaja.

[Bersambung..]

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Tips and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Perbezaan SEO dan SMO

  1. lAl says:

    Wah.. 1st time dengaq… thanks 4 ur info zaid..

  2. Ezany-Kun says:

    1st time aku dgr term smo.. seo tu mmg selalu la.. cara smo yg aku pernah cuba dan berkesan ialah promote blog kat youtube.. pastu letak plugin share kat entri contohnya fshare..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *