Syok Main Game Angry Birds

Ntah bila aku ni tiba-tiba suka main game pula kan, sebelum ni korang ajaklah aku main PS ke main PSP ke main game komputer ke opsss sorry lah aku bukan kaki game sedangkan game Solitaire tu pun aku jarang main. Tapi sejak aku download apps game iphone Angry Birds ni aku semakin ketagih dan semakin rakus nak main game. Aku dah download 3 apps Angry Birds ni kat iphone aku antaranya Angry Birds Lite (Percuma), Angry Birds ($USD 0.99) dan Angry Birds Halloween ($USD 0.99) memang berbaloi lah guna credit card baru RM3.00 satu game tapi kepuasan yang dapat berbaloi-baloi. Permainan Angry Birds kini menjadi semakin kegilaan ramai dan menjadi game terlaris dan paling banyak di muatturun di iPhone (iOS), handphone keluaran Android, dan semakin panas di Symbian ^3 (Nokia N8 dan Nokia C7).

Jangan ingat game sempoi ni buang masa semata-mata ianya juga dapat merehatkan minda aku yang selalu serabut ni, game ni juga menguji minda kita berfikir macam mana nak selesaikan masalah dalam setiap level. Cara permainan senang je, setiap level korang akan bertemu dengan beberapa jenis burung dan setiap burung tu ada kelajuan dan kelebihannya tersendiri. Korang perlulah menangkap pencuri telur burung tu iaitu si Babi.. agak tak bestkan bila dengar babi pun wujud dalam game ni. Apa-apa pun ianya hanyalah game semata-mata jadi jangan take it serious sangat. Si pencuri telur tu akan bersembunyi didalam bongkah kayu dan batu dan burung perlulah memecahkan batu dan kayu tu untuk selamatkan telur mereka. Burung dan bilangan ekor babi akan semakin bertambah dan semakin susah pada level-level tertinggi.

Haha bestkan.. lepas ni siapa yang nak main game ni bersedialah dengan battery iPhone korang sebab bila dah main tak hengat dunia dah sampai lah battery pun kiokk.. Grafik dalam game ni sederhana je tapi animasi dan suara lucu burung tu buat game ni bertambah best dimain.

Info dari Wikipedia :-

Gameplay

In Angry Birds, players take control of a flock of birds that are attempting to retrieve eggs that have been stolen by a group of evil pigs. Using a slingshot, players launch the birds, in an attempt to eliminate all the pigs in each level. If all of the pigs are defeated by the time the last bird is used, the level is completed and the next level is unlocked.

The game starts with a basic type of bird that only allows to be thrown with the slingshot in order to achieve a direct hit on a target. As the game progresses, several other types of birds are unlocked, which present a special action they perform when the device screen is tapped after launching the bird, such as a blue bird which will separate into three smaller birds, a black bird which will self-destruct and a green bird which will reverse direction like a boomerang. Each level starts with pre-determined number and types of available birds. The birds must be launched in the order provided, thus requiring the player to strategically use each bird’s abilities in order to defeat the pigs.

In most levels, the pigs appear taking refuge on or within structures made of various materials, such as wood, glass, and stone. In these cases, the pigs can also be eliminated by causing these structures to collapse on, or under them, making them fall to the ground. In higher stages of the game, additional objects located within the structures, such as explosives and rocks, are used in conjunction with the birds to destroy hard-to-reach pigs. The pigs themselves also appear in different sizes and with different abilities. Small pigs are relatively weak and easily destroyed either by direct hits or by debris from the damaged structures. Larger pigs are able to sustain more damage before being destroyed, and some pigs wear helmets as armor making them even stronger.

A yellow bird collapses a structure onto several pigs

Points are scored for each pig defeated as well as for damage to, or destruction of, structures. Bonus points are awarded for any unused birds. Upon completing each level, players receive one, two, or three stars, depending on the score received. Players may re-attempt levels as many times as they wish, and may also replay completed levels in an attempt to boost their score.

Siapa yang berminat untuk muatturun game Angry Birds boleh download kat sini, sesuai untuk handphone berikut :-

Available on iPhone: http://iphone.angrybirds.com/

Available on the Nokia N900: http://nokia.angrybirds.com/

Available on Palm Pre:http://palm.angrybirds.com/

Official Website: http://www.angrybirds.com/

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com