Event #DiGiMinus @ D’House (DiGi HQ)

Sabtu lepas 2-Oktober-2010 aku dan mak (Zaraaluwi.com) dapat jemputan dari Nuffnang untuk menghadiri event #DiGiMinus Green Pecha Kucha Sharing and Get-together session di D’House ataupun DiGi HQ di Shah Alam Selangor. Aku memang nak sangat pergi tengok macam mana staff-staff DiGi bekerja di dalam D’House sebab sebelum ni aku hanya baca blog kawan-kawan je tentang DiGi D’House, tapi sekarang dapat peluang untuk melihat sendiri depan mata. Buat pertama kalinya aku pergi event alam sekitar dan kehijauan ini membuatkan aku begitu teruja, sebab apa lihatlah dunia sekarang dah semakin tenat dan cuaca alam sekitar juga tidak menentu saban hari. Inilah peluang yang aku boleh sumbangkan dan berkongsi dengan masyarakat tentangnya kehijauan alam sekitar dan kesihatan dunia.

Apa sumbangan anda terhadap bumi dan alam sekitar?.. bagi aku, aku banyak merosakkan alam sekitar sehari-hari. Contohnya pergi kerja naik kereta dan motor berapa ribu gas yang telah dikeluarkan oleh kenderaan aku tu untuk alam sekitar?.. aku lepas ni kalau dah main laptop tu akan sentiasa tutup plugpoint sebab sebelum ni aku selalu biarkan laptop aku terbuka 24jam sehari, kat situ je dah berapa tenaga elektrik aku dah bazirkan. Sekarang ni banyak pokok balak ditebang semata-mata nak buat kertas A4, bayangkan kalau sehari kita tak print atas kertas A4 kat pejabat dan bayangkan kalau satu dunia buat benda yang sama, haaa berapa banyak pokok yang kita dah selamatkan yek.. bagi aku penggunaan email adalah lebih baik dari menghantar surat menggunakan kertas tul tak?..

DiGi merupakan salah satu syarikat yang usaha menjaga alam sekitar, sehari di D’House membuatkan aku terfikir sejenak dan bertanya kenapa tak semua syarikat macam DiGi yek?.. bangunan DiGi D’House juga sangat cantik dengan pokok-pokok yang ditanam dan siap ada air terjun buatan lagi tau disini. Para pekerja pun tak perlu bawa kereta sebab kat sini DiGi menyediakan perkhidmatan pengangkutan bagi pekerja-pekerjanya.

Aku nak ajak kawan-kawan semua mari kita menjaga alam sekitar dan jangan buang sampah merata-rata, sila guna pakai atau recycle balik kertas atau segala macam sampah yang kita keluarkan. Kini dengan adanya laman http://www.digi.com.my/deepgreen dapatlah kita bersama-sama berkongsi satu komuniti dan belajar bagaimana menjaga dunia dengan bersih. Cayorkkk jom layan gambar bawah ni ye..

Sesi forum bersama ahli panel Mr. Nithiyananthan Nesadurai, Ms. Yasmin Rasyid dan Partick Er

http://simonseow.blogspot.com/ dengan makanannya.. amboi sedapnya.. ehehe

http://luckystrike14.blogspot.com/ adalah leader aku dalam kuiz DiGiMinus.. wahhh yang bestnya kumpulan aku iaitu kumpulan Organic menang dalam pertandingan ni.. 🙂

Bangga aku dengan DiGi selain punyai keindahan alam sekitar yang cantik diluar bangunan, didalam bangunan pun kemas je.. yang bestnya orang OKU pun ada kerja kat sini tau.. Tahniah DiGi..

Pemandangan kolam dan air terjun buatan di D’House, sesiapa yang kerja kat sini boleh releasekan tension dan beryoga kat sini tau..

Kumpulan Organic adalah kumpulan yang berjaya menjawab 10 soalan tentang DiGi D’House dengan pantas..

Setiap peserta diberikan satu pasu pokok ini. Wahhh bestkan.. boleh aku tanam kat rumah.. 10 tahun lagi pokok ni mesti membesar dengan sihat..

Pandangan luar bangunan baru DiGi D’House. Bangunan ini dikelilingi oleh tunbuhan hidup yang segar bagi melepaskan oksigen untuk manusia.

Goodies yang aku dapat masa event ni.. yang bestnya pemenang Kuiz dapat kotak tu.. dalam kotak .. apa yang ada dalam kotak tu?.. pengecas solar, thumb drive 4gb, pen dan kertas nota.. berbaloi-baloi.. 🙂

OK apa yang aku buat untuk event ni sebenarnya yek?… huhu baca ni..

DiGi’s virtual platform for Green Enthusiasts

Shah Alam, 2 October 2010: DiGi Telecommunications Sdn Bhd (“DiGi”) under the Deep Green programme, has launched a new, refreshed Deep Green aggregator site today – an interactive communication tool to help establish better communication and idea sharing amongst the green community in Malaysia.

A one-stop information virtual dashboard with the goal to aggregate  ‘green’-related content in Malaysia, www.digi.com.my/deepgreen features relevant up-to-date information and news from around the globe, latest events and happenings in the community with live feed, listing of certified green organizations as well as helpful widgets for users to reduce their shared carbon footprint.  DiGi’s Head of Corporate Responsibility, Vimal L. Kumar said that this initiative reflects DiGi’s position and commitment towards creating a more ‘greener’ Malaysia. It is part of DiGi’s aim to bring together like-minded ‘greenies’ on a single platform  where they are able to share their thoughts and new ideas to create better green awareness amongst the community as well as come up with innovative solutions to reduce the shared climate impact.

“We hope that this website will not only be the avenue for the green community to learn, share and exchange information and ideas but also as an enabler for a green transformation in the society,” she said, adding that the website has some very interesting and user friendly features. Users can not only customise their own Deep Green homepage by adding or removing widgets of their choice but are also able to calculate their carbon footprints using the carbon calculator application.

The website was revealed today to a group of green bloggers and media members by Vimal at the DiGi’s Minus get-together session held at DiGi’s headquarters in Shah Alam.

DiGi Minus

A part of the Deep Green community engagement initiatives, DiGi Minus is a movement that advocates using less of everything in our daily lives in the effort to reduce shared climate impact. Focusing on minimising paper and energy usage, this campaign is skewed towards mobilising the community to change their behaviour and attitude towards adopting an environmental friendly lifestyle.

According to Vimal, DiGi realised that in order to drive change and shape the future, it needs to walk the talk and lead by example. Through the Minus campaign, DiGi is trying to show that by minimising usage, consumers are actually contributing to a sustainable future.

“In order to create this awareness, it is critical for us to educate our customers and the public at large on the importance of what we at DiGi are trying to achieve. And what better way to do this by bringing

Ten reasons to visit DiGi Deep Green site.

1.      User-friendly interface that’s specially designed for green thumbs

2.      Highly customizable widgets that give you the freedom to create your very own Deep Green site experience.

3.      Stay in-the-loop with the latest and greenest news on the environment in Malaysia and around the world.

4.      A place for eco warriors to look for sponsors to champion their causes.

5.      Real-time updates on how your actions have actually helped save the environment.

6.      A one-stop meeting place for green people to get to know more like-minded folk.

7.      Search for Green Certified companies in Malaysia.

8.      Make a real difference and hook up with the latest green events around Malaysia.

9.      The best place to share the latest green innovations with friends. Just a click lets you post news on your Facebook and Twitter.

10.  The definite destination for every seriously deep green blogger.

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Macam-Macam and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Event #DiGiMinus @ D’House (DiGi HQ)

  1. Simon Seow says:

    Aku dah tanam pokok itu dekat taman rumah aku. Hadap ia boleh tumbuh dengan sihat.

  2. CikLilyPutih says:

    bestnya, eh hadiah same dengan Chearmsterlah

  3. admin says:

    Bagus la bro.. Biar ia hidup dengan sihat macam saya hehe 🙂

  4. admin says:

    Yup sis lily.. Tapi chearmster tak dapat yg kotak tu.. Team dia kalah hehe

  5. Merryn says:

    Hi Zaid.. my team lost to your team 1 minute late only! Sakit hati.. boo hoo hoo.. eh.. can I borrow your gambar Verticle landscape tu? I’ll credit it to you kay? Boleh?

  6. admin says:

    Hi.. Tulah team u kalah 1 min je hehe apa2 pun adat bertanding ada kalah dan menang hehe.. Ok u copylah gambar tu no problem

  7. kak ina kl says:

    ooo encik zaid..akak nak ambil gambar sikit ni…manager akak tak ambil gambar banyak da..

  8. admin says:

    salam kak ina.. boleh je ambik lah mana suka.. no problem..

  9. Pingback: My Nuffnang Story – Aku Zaid

  10. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

  11. I do believe all of the ideas you’ve offered in your post.
    They’re really convincing and will certainly work.
    Nonetheless, the posts are too brief for beginners. May you
    please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

  12. Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard
    against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve
    worked hard on. Any tips?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *