Bagaimana Menggunakan Churp2 Dengan Betul.

Salam Satu Malaysia diucapkan kepada kengkawan yang sudi masuk blog zaid ni, Wahh sejak aku letak entry pasal Buat Duit Dengan ChurpChurp! ni ramai yang dah mula buka mata tentang kehebatan buat duit dengan cara mudah nih… tapi ramai juga yang masih blur dan tak tahu cara-cara mudah untuk dapatkan iklan di ChurpChurp . Mudah je sebenarnya korang jangan pening-pening kepala tentang ChurpChurp ni, meh aku ajar serba sedikit macam mana nak menggunakan ChurpChurp ni dengan betul..

Okey pastinya korang yang membaca ni mesti dah jadi ahli ChurpChurp kan?… APA?? BELUM?? giler rugilah korang kenapa tak join awal-awal?… cepat daftar ChurpChurp disini dan ikut langkah-langkah yang aku nak kasi tahu ni.. korang tak akan rugi apa pun.. janji tiap-tiap bulan duit masyuk… hujung tahun boleh cashout untuk duit raya he3x…

Langkah 1 : Masuk laman ChurpChurp bagi yang sudah menjadi ahli dan lengkapkan email dan katalaluan anda.., kalau yang belum jadi ahli tu daftar ChurpChurp anda disini.

Langkah 2 : Lepas login akaun, pastikan korang Authorize status Facebook dan Twitter korang.. ini penting kerana iklan yang bakal diberikan akan auto publish kat akaun Twitter dan Facebook korang..

Langkah 3 : Set Dashboard korang dengan betul.. dibahagian Specific assignment options tandakan samaada korang nak terima iklan berunsur tobacco atau alcohol-relared.. kalau tak nak dapat iklan-iklan berunsur macam tu jangan tandakan..

Langkah 4 : Dibahagian Customize disclaimer for scheduled tweets letakkan perkataan [ad] atau [ads] atau [iklan] atau apa saja yang korang rasakan sesuai, dan set perkataan tersebut samaada nak dihadapan iklan atau pada ayat terakhir iklan.. aku sarankan guna pada permulaan ayat..

Okey sekarang korang dah berjaya mengemaskini akaun ChurpChurp korang,… sekarang hanya tunggu tugasan yang akan diberikan oleh pihak ChurpChurp kepada anda. Hari ni aku dapat satu tugasan,.. biasanya aku dapat tahu melalui email sebab pihak ChurpChurp akan email kat kita kalau ada iklan yang terbaru yang mereka nak kita buat.. so sentiasa cek email korang… 🙂

Contoh Email : Lepas je dapat email assignment macam ni, terus login akaun ChurpChurp korang

Lepas login korang akan dapat dua alert pertamanya ada diatas tab (Scheduled Tweets) dan yang kedua ada dibawah (Pending Scheduled Tweets)… kedua-duanya adalah amaran yang sama.. korang klik je …

Korang akan nampak ada 1 tugasan iklan yang ChurpChurp bagi tu.., hari ni aku dapat campaign tentang Celcom Glee, Campaign selama 27-ogos-2010 hingga 01-sept-2010, jadi korang punya iklan akan dipublish ke akaun twitter dan facebook korang dalam masa tersebut…., apa yang perlu korang buat lepas tu??… ok baca Brief yang ChurpChurp bagi tu.. kat situ ada detail tentang pengiklan yang nak kita buat.. Nampak tak anak panah yang aku letak kat gambar tuh… haaa itu adalah keywords yang ChurpChurp nak korang letak kat kotak compose nanti.. ok ni aku kasi contoh ayat iklan yang aku letak kat kotak compose tuh..

Ini adalah ayat contoh yang aku buat untuk assignment kali ni.. pastikan ketiga-tiga keyword yang diberikan ada dalam ayat korang tu… ayat korang tak kesah dalam bahasa inggeris atau melayu yang PENTING keyword tu mesti ada dan betul.. kalau salah nanti iklan korang kena reject.. kalau korang rasa ayat iklan korang dah cun… terus klik submit… ingat hanya sekali klik butang submit je.. lepas tu korang dah tak boleh edit dah iklan tu.. jadi pastikan korang semak betul-betul sebelum klik submit.. , kalau korang rasa tak nak iklan tu.. korang boleh terus tekan butang reject ..

Okey sekarang iklan ChurpChurp korang dah berjaya dihantar.. tunggu sehingga staff ChurpChurp semak iklan korang sebelum ianya akan auto publish kat akaun twitter dan facebook. Kalau pihak ChurpChurp dah approve… tunggu sehari dua pulak untuk tengok berapa ringgit yang korang dapat dengan iklan tu..

So senang je kan sebenarnya ChurpChurp nih… kalau korang ada masalah dengan ChurpChurp ni jangan risau staff mereka memang baik-baik belaka dan sentiasa membantu… korang boleh ticket maklumbalas korang atau apa saja pertanyaan berkenaan ChurpChurp di http://www.churpchurp.com/contact-us/

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Tips and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

141 Responses to Bagaimana Menggunakan Churp2 Dengan Betul.

  1. atoqa says:

    waa..nak kena try ni

  2. saya_aRief says:

    baru je wat churp2.
    haha..fez tweet kene reject..

  3. miszhelena says:

    churp churp best. baru beberape ads da bley dpt bnyk.. ;0

  4. nn says:

    dah selalu dengar pasal churpchurp ni. tapi macam tak faham. dah baca your blog rasa berminat plak. hehe

  5. sharinginfoz says:

    bagus juga dengan churp churp ni kan

  6. CikLilyPutih says:

    baru nak berjinak2 dgn churp-churp nie… thks for info tau!

  7. rashid says:

    Hehe…manyak duit!!!hehe

  8. nizam omar says:

    terima kasih atas entry ni..banyak membantu

  9. nurul says:

    ain pn nk try gk la..tp i xda twitter n ase mls sgt2 nk sign up twitter.da fb jek..ok x erk??huu

  10. didi says:

    good things to try..tq d info bro..

  11. admin says:

    Cuba jangan tak cuba ye..

  12. admin says:

    Saya punya pun ada yang kena reject sebab dah full quata.. Cubalah lagi

  13. admin says:

    Yup mmg best sebab tu zaid cakap tka rugi kalau join..

  14. admin says:

    Thank bro.. So mcm mana dah register ke kalau belum cepat lah register dan kumpul duit banyak2 dgn churp2 nih

  15. admin says:

    Mmg bagus bro.. Dah try ke?

  16. admin says:

    Salam kak CikLilyPutih, daftarlah mmg berbaloi

  17. admin says:

    Sikit je bro.. Bro punya lagi la lebat hehehe

  18. admin says:

    Yeahhh try lah..

  19. kak ina kl says:

    memang dah pandai..dulu tak reti

  20. admin says:

    bagus kak ina.. nanti kalau dah cashout belanje ye..

  21. Dilakochan says:

    Ohhh baru lah faham skit dgn tugasan churpchurp tuh!

    Baru je join smlm. So kene tunggu la tugasan masok.
    Tgk berjaya jalan ke x!

    Thank You lah sbb wujudkan tunjuk ajar ni! ;))

  22. arnamee says:

    Salam.

    wah. bru nk wat entry ni. nak dekat dapat dah ,insyaallah:)

  23. LadyB says:

    gud info….br ku tau…

  24. oniezz says:

    nice blog n tk kedekut info…thanks.. 🙂

  25. mr melon says:

    tq utk posting ni zaid, ianya benar2 membantu… 😀

  26. PojiePooh says:

    En Zaid tumpang tanya, saya dah authorize Twitter n Facebook saya tapi dia hanya publish kat Twitter jer, jkat Facebook xde pun. Please advise 🙂

    Love,
    PojiePooh Abdullah

  27. ayu says:

    Salam, terima kasih atas info ni. Baru je daftar dan baru faham mcmana nak guna. Terima kasih byk2 🙂

  28. iena says:

    thanks bg info nie..pening gak td memula bkak account nie

  29. syazana says:

    hye, sy churp2 gak. hehe. senang pat wet selain nuffnang. hehe

  30. admin says:

    thanks @Dilakochan sebab jadikan blog zaid sebagai sumber tunjuk ajar tentang Churp2 ni.. zaid pun masih baru join Churp2 nih..

  31. admin says:

    Salam arnamee, tahniah.. insyaalah pelahan2 nanti dapat beribu2 belanja zaid ye..

  32. admin says:

    hye @LadyB , thanks.. sharing is caring

  33. admin says:

    terima kasih oniezz .. sama-sama kongsi sama-sama dapat keuntungan.. 🙂

  34. admin says:

    sama-sama bro mr melon, gembira dengar bila bro suka dengan entry saya..

  35. admin says:

    salam bro, zaid pun kurang pasti pasal ni.. tapi bro boleh cuba plugin kat facebook iaitu twitter to fb .. ataupun guna hashtag #FB

  36. admin says:

    terima kasih @Ayu.. harap ayu share info ni kat kawan-kawan lain ye..

  37. admin says:

    salam iena.. thanks.. oo baru buka akaun ye.. selamat mencuba..

  38. admin says:

    sama lah kita syazana.. sharekan info ini kepada kawan lain ye.. 🙂

  39. admin says:

    sama lah kita syazana.. sharekan info ini kepada kawan lain ye.. 🙂

  40. tongkat ali says:

    Mmg betul kata bor zaid.. churpchurp mmg best… mudah aje dpt duit dgn churpchurp ni.. aku baru dpt asgmnt pasal AirAsia.. hahaha.. buka acc churpchurp hari ni dah ada RM19.30 kat dlm.. wakakaka.. syukurrrrrr .. 1 tugasan RM19.30.. kalau sejota tugasan ?? pakcik kayoooo..

  41. mie says:

    ooo….
    ada paham sikit..
    thankz

  42. NadiAmir says:

    ngeee… sgt mbantu kite.. thnks a lot mr.zaid..
    bru nk jinak2x ngn blog, nuffng n churp.. im a newbie.. huhu ;p..

  43. caca says:

    salam bro, saya baru join churp churp. and dah buat assigment yang pertama. lama ke churp2 nak approve iklan tu baru nak keluar kat twitter and fb ? dan lagi satu, keywords tu kena ikot order ke ? or boleh letak yang mana2 dulu asal kan ade ?

  44. admin says:

    tahniah bro.. harap selalulah dapat asgment lepas ni.. 🙂

  45. admin says:

    thanks mie sebab paham sikit apa yang zaid tulis ni.. kekadang zaid sendiri tak paham apa yg zaid tulis hehehe

  46. admin says:

    sama-sama nadiamir.. berjinak-jinak burung merpati dulu.. lepas tu jadi singa hehehe

  47. admin says:

    kena tunggu pihak Churp2 approvekan dulu.. lebih baik submit awal assigment tu takut iklan tu terlebih quata nanti iklan kita kena reject pulak..

  48. me says:

    lame lg ker … kite bru dftr smlm pagi.. tp xde pon asgnmt tu.. x sabar nyer.. bp lame kene tggu ek..

  49. admin says:

    oo baru daftar semalam ke.. tunggu la dulu.. nanti dapat la tuh..

  50. ikram says:

    salam.. haha.. bro, saya da salah la.. saya copy keywords yang dia bagi tu, pas tu saya terus compose.. sekali dua iklan pulak tu.. haha.. baru tahu ni, anyway,, thanx for sharing.. 🙂

  51. Zue.Zoey says:

    ruginya saya hanya baru tahu hari ini dari nuffnang website. Tapi takpe. Saya dah daftar. Cuma nak tanya. kalau saya takde account facebook, takpe ke?

  52. ahm says:

    bro nak tanya dalam churp churp tu ada bahagian “Adjust scheduled tweet rate” sebaiknya kita pilih yang mana.. ke terus pilih je “no limit” bab ni ko tak terang dekat atas.. kasi info sikit

  53. Pingback: Aku Zaid » Be Part of ChurpChurp Today!

  54. tehcspecial says:

    tima kasih…atas maklumat yang penting ni….teh ase seronok plak nak menyertai nyer….

  55. bet says:

    woh menarik! harus cuba nih..thx 4 d info!:)

  56. B E A R says:

    info berguna
    br je register churp churp

  57. Cute Mum says:

    oo.. macam tue.. tadi baru buat satu assigment… harap2 tak kene reject la..

  58. Cute Mum says:

    oo.. macam tue.. tadi baru buat satu assigment… harap2 tak kene reject la..saya budak baru belajar..

  59. saqura says:

    … clear as crystal..thanx so much!!!!!

  60. Cik SU says:

    5 bintang tuk tutorial nie

  61. safif says:

    salam..
    saye nih da 1 minggu da buat churp2 nih.. xpi blum dapat asigment.. mcam mane eks???

    ni blog saye: http://sempoiku.blogspot.com/2010/10/churpchurp-blum-dapat-tugasan.html

  62. admin says:

    sabar lah safif, nanti dapatlah tu.. apa kata sebelum awak tunggu assig. dari Churp2 awak kumpulkan lagi lebih ramai kawan kat twitter dan facebook..

  63. admin says:

    terima kasih Cik SU.. 🙂

  64. admin says:

    thank you saqura

  65. admin says:

    tahniah Cute mum… waahhh dah mula dapat tugasan ye… boleh la belanja zaid lepas ni hehehe..

  66. admin says:

    terima kasih BEAR…

  67. admin says:

    selamat mencuba bet..

  68. admin says:

    ooo padan la tak dapat-dapat… thanks sebab awak berjaya ikut step saya ni. 🙂 sharing is caring ..

  69. admin says:

    tak ada akaun FB tak apa.. tapi sebolehnya ada lah kedua-duanya sekali lagi banyak pulangan yang akan dapat nanti..

  70. my-soulfly says:

    saya budak baru belajar…
    plz ajar..
    hehehe

  71. atiqah says:

    i dont really understand bout d tobacco-related campaign n alcohol-related campaign.
    is that we need to advertise an alcohol advertisement to people?what about for muslim?

    just asking coz this is really interesting if we get paid right?but if i need to advertise an alcohol adv, i think its not good for us as muslims:)

    hope u will explain to me so i could join it!:)

  72. admin says:

    kamu boleh set dan buat pilihan sama ada nak iklan tobacco dan alcohol related atau tak nak.. atau pun sekiranya dapat iklan tu kamu boleh terus reject dari system dashboard.. 🙂

  73. admin says:

    nak ajar apa?.. boleh je..

  74. ema says:

    Salam incik zaid,

    terima kasih beri info bg kitaorg yg tak berapa nak pandai ni…hehehe

  75. suria says:

    eh2…sngt2 tq en zaidi..
    baru try regster….tq sngt2…ilmu sngt berguna tuk share

  76. lAl says:

    Teramatlah detail dan teramatlah suka..ahaha

  77. caja says:

    baru paham. selama ni men hentam je. patut lah tak pape pun..
    btw tQ ya

  78. Wawa~* says:

    saya tak baper rajin… bnyk esaimen dah terlepas 😛 tp leh tahan juger churp2 ni kan ^_^ thanks for the tips

  79. linleenda says:

    hai,
    (haaa itu adalah keywords yang ChurpChurp nak korang letak kat kotak compose nanti.. ok ni aku kasi contoh ayat iklan yang aku letak kat kotak compose tuh..)

    mane nak cari compose tu i tak nampak pun kat churpchurp, btw thanks for the info…

  80. jaa says:

    thanks bro..info yg sgt berguna 🙂

  81. Miza Yusof says:

    thanks for the info.
    miza budak baru belajar. hehe

  82. Cam mana boleh dapat duit yer? Ker kena tengok berapa yang dah di click ?
    Kalau ads tu dah diclick banyak.. lagi banyak la dapat iya?

  83. sellyaixora says:

    sy br join churp2 ni…lbih kurang 1mggu lebih..tp sampai skang xdapat2 schedule la…macam mane ek….

  84. mamarifqy says:

    salamm..

    me baru nak blajaaa sal nih..

    mintak permission copyLink yaaa!!

  85. puyie says:

    dari artikel ni lah aku mula dapat duit dari churp2.. tq bro..

  86. mama alya says:

    zaidi,
    tumpang tanya yer. actually sy tak paham sgt konsep CC ni. saya dah dpt assignment tapi saya just klik submit tanpa buat apa-apa. (tah paham idak ni…hahaha) . bila sy nmpk sch.tweet tu…sy klik then terus klik submit. maknanya konsep yg saya buat tu salah yer. klu dpt iklan bergambar mcm mane yer

  87. am7 says:

    salam…..maaf sy nk tya ni…mcm mane dikatakan blh dpt duit dri churp churp ni…
    sy dah join….tp buat masa ni masih x npk apa2 lgi….ada sape 2 blh tlg sy x
    sy x tau sama ada btul atau salah cara sy mendaftar kat churp2 ni……

  88. admin says:

    terima kasih @ Suria.. suka saya mendengarnya

  89. admin says:

    thanks lal .. harap dengan tips ni dapat membantu sedikit sebanyak tentang ChurpChurp .. 🙂

  90. admin says:

    thanks caja..

  91. admin says:

    terima kasih @jaa..

  92. Keyn says:

    Thanks 4 d info.Follow u..:)

  93. ooo..macam tu..baru paham..terima kasih..=)

  94. Cekla says:

    thnx for d info~

  95. Pingback: Aku Zaid » Baru Daripada ChurpChurp – Social Sharing

  96. hasmardy says:

    terima kasih zaid…. baru dapat 1st task dari churp churp

  97. abg zaid boleh terangkan kat saya macam mana nak dapat kan scheduled tweets dari churp2

  98. deCrewz says:

    Ho3.. Complete.. Ni yang Jai tengah cari… Nak bljr tweet mentweet nih…he3

  99. anyeznasri says:

    hai . nk tanye , email yang nk di-dftar harus same dngan alamat nuffnang atau facebook atau-pun twitter yea ? tk faham-lahh . and if boleh , feedback di shoutbox anyez . thanks .

  100. hasrulhassan says:

    Salam … saya difahmkan scheduled tweets dan social seeding ni cuma diberi kepada mereka yang ada akaun twitter dengan lebih dari 25 followers .. betul?

  101. ina nazir says:

    thanks bro 4 d info…kalau tidak tu blur je..

  102. Mohd Zaid says:

    sama-sama… sharing is caring .. 🙂

  103. Mohd Zaid says:

    yup memang betul.. hanya utk mereka yang ada 25 followers keatas..

  104. mustakim says:

    saudara ad contoh utk fb x?
    pning niiii..

  105. king says:

    aha laa bro ada contoh urk FB x?? ASAP please..thanx

  106. Mohd Zaid says:

    contoh macam mana tu king?..

  107. Mohd Zaid says:

    contoh macam mana ye mustakim?…

  108. mustakim says:

    contoh lau kita nk ltak iklan2 tu,kita just copy url yg dy bgi or ad cra lain?

  109. Mohd Zaid says:

    thanks for visiting my blog bro..

  110. Mohd Zaid says:

    terima kasih Balqees..

  111. yana says:

    bro, knp aku still tak dapat scheduled tweet ye?

  112. Mohd Zaid says:

    Yana boleh cuba hantar ticket kepada Churp2 mungkin mereka dapat membantu yana nanti..

  113. Nero says:

    Tq…so much..entry ne plg lengkap aku bc..

  114. Mohd Zaid says:

    terima kasih 🙂

  115. Bro , saya still tak faham cara guna ChurpChurp ni , boleh tolong ajar or terangkan dengan lebih jelas ?

  116. parut12 says:

    cmne nk dptkan lg bnyk assigment dari churp2?

  117. Pingback: Tutorial Ringkas Pengguna Baru Churp2 | Mohdzaid.com | Aku Cuma Insan Biasa

  118. Anonymous says:

    saya still x boleh login…mcm mne ?

  119. Nurul says:

    saya still x boleh login…mcm mne ? kalau login gune twitter boleh tak ?

  120. churpssss says:

    salam..sye nak tye,mcm mana nak tukar email ? sbb saya tersalah letak,saya terletak email orang lain.. macam mana ni ?? 🙁

  121. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?

    I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
    Any feedback would be greatly appreciated.

  122. you’re actually a just right webmaster. The website loading speed is amazing.
    It seems that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork.
    you’ve done a excellent process in this subject!

  123. I’m truly enjoying the design and layout of your site.
    It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable
    for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your
    theme? Fantastic work!

  124. Kristy says:

    My spouse and I stumbled over here coming from a different web address and thought I may as well check things out.
    I like what I see so now i’m following you. Look forward to
    looking at your web page yet again.

  125. I’m really inspired together with your writing skills and also
    with the format for your blog. Is that this a
    paid subject or did you customize it yourself? Anyway keep up the
    nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one today..

  126. Please let me know if you’re looking for a article author for
    your site. You have some really good posts and I
    believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really
    like to write some material for your blog in exchange
    for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested.
    Thanks!

  127. Louanne says:

    I have fun with, result in I found exactly what
    I was having a look for. You have ended my 4 day lengthy hunt!
    God Bless you man. Have a great day. Bye

  128. Alanna says:

    Howdy very nice site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will
    bookmark your web site and take the feeds additionally?
    I am glad to search out a lot of helpful info right here in the publish, we’d like work out extra strategies in this regard, thank you for sharing.
    . . . . .

  129. Solomon says:

    Helpful info. Lucky me I discovered your web site unintentionally, and I am shocked why this coincidence
    did not took place earlier! I bookmarked it.

  130. Sheena says:

    I simply couldn’t depart your website before suggesting that I extremely enjoyed the standard information an individual provide for your guests?
    Is gonna be again frequently to check out new posts

  131. Thanks , I’ve recently been looking for information about this subject for a long time and yours
    is the greatest I’ve came upon till now. However, what about the conclusion? Are you sure
    in regards to the source?

  132. Tera says:

    Thanks for some other fantastic article. The place else could
    anyone get that type of information in such a perfect method of writing?

    I have a presentation subsequent week, and I’m at the look for such info.

  133. Useful info. Fortunate me I found your website accidentally, and I am surprised why this coincidence did
    not happened in advance! I bookmarked it.

  134. This excellent website definitely has all of the info I needed concerning
    this subject and didn’t know who to ask.

  135. Thanks in support of sharing such a nice idea, paragraph is
    pleasant, thats why i have read it fully

  136. It’s the best time to make a few plans for the longer term and it’s time to be happy.
    I have read this put up and if I may I wish to recommend you
    some attention-grabbing issues or suggestions.
    Perhaps you can write subsequent articles regarding this article.
    I wish to learn even more things approximately
    it!

  137. edimedia.be says:

    It’s going to be ending of mine day, however before ending I am reading
    this fantastic piece of writing to increase
    my know-how.

  138. Tabatha says:

    Hello it’s me, I am also visiting this site daily, this website is genuinely nice and the
    people are actually sharing good thoughts.

  139. Thanks for any other excellent article. Where else could anyone get that kind of
    info in such an ideal method of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the search for such information.

  140. Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
    A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog
    stand out. Please let me know where you got your theme.
    Bless you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *