Cuti-Cuti Malaysia : Sunway Lagoon Wildlife Park – Part 1

Pagi semalam aku bangun pukul 7 pagi… huh awal yek..?.. hehehe memang la awal.. sebab hari ni aku nak pergi Sunway Lagoon mandi manda kat sana, kan ari tu aku dapat tiket free masuk 5 theme park dari kuiz Nuffnang (Project Alpha). Tak sia-sia usaha aku sehinggakan dapat 2 tiket percuma. Dalam pukul 9 aku dah bertolak jemput si dia kat Pandan Mewah, tergesa-gesa punya pasal aku sampai terlupa nak bawa tuala dan sabun mandi.. nasib baik la ada bawak baju lebih boleh la jadikan tuala.

Kira-kira jam 10 pagi aku terus gerak dari Pandan Mewah ke Petaling Jaya, sebelum tu singgah jap kat kedai sarapan pagi.. sampai Sunway Lagoon dalam pukul 11 pagi nasib baik pergi hari Selasa jalan tak sesak dan tak perlu beratur panjang kat pintu masuk Sunway Lagoon.

DSC_0002

Hanya ada dua orang je Q depan aku, so tak la tension nak beratur panjang-panjang… aku memang saja pilih waktu weekdays sebab orang tak ramai, semuanya kerja… kalau pergi weekend sah-sah orang macam ulat taik… dengan bau badan pak arab yang dok melancong kat sini.. (pak arab bukan suka datang Malaysia waktu Oktober ke) hehehe tapi aku tengok ramai gak pak mak arab beriadah sambil tayang body kat sini.. maklumlah negara diorang kan banyak peraturan.. sampai Malaysia jadi lupa daratan la buka tak sini buka tang sana…

DSC_0050

Kat Sunway Lagoon ni kalau nak masuk kene pakai wristband tag (Jam Palsu) macam smart tag gak.. nak masuk mana-mana theme park kena scan wristband tag tu kat alat peranti diorang baru boleh masuk. Wahhh dah up to grade ye Sunway Lagoon ni… kalau dulu aku pergi diorang still pakai tag kertas …. kat sini korang kalau nak pergi boleh beli wristband tag ni dengan macam-macam harga dan 4 warna… setiap warna mewakili theme park yang korang nak main nanti… Harga wristband tag yang aku pakai tu bernilai RM90 (5 Theme Park) untuk dewasa dan RM72 untuk kanak-kanak, kalau korang nak beli expecially warganegara Malaysia, korang boleh tunjuk Mykad korang dan dapatkan diskaun warganegara. Kalau pakai Mykad untuk dewasa RM72 dan kanak-kanak RM56.. Untuk maklumat wristband lain korang boleh cek kat laman ini http://www.sunway.com.my/lagoon/about/tables.asp

Disebabkan kitaorang sampai pun dah dekat tengah hari, cuaca pun panas terik kami pilih jalan-jalan kat Wildlife Park dulu, kat Wildlife Park ni kira macam mini zoo lah,… ada burung, ada rama-rama, ada mengkarung, ada ular, ada beruk mak yeh, ada monyet, ada rabbit, ada pak arab…. ishh mana-mana pun ada pak arab… menyampah aku… silap-silap kang aku kena pukau pulak…. pak arab ni bukan boleh main-main, silap haribulan lesap semua harta pusaka aku…  so sesiapa yang nak bercuti tu hati-hati la ye. ingat sebelum terkena. Kat bawah ni antara gambar-gambar habitat kat Wildlife Park Sunway Lagoon ni.

DSC_0017

Inilah renjer hutan yang membantu aku mengenali setiap haiwan yang ada kat Wildlife Park ni… nama dia alice hahahaha… jangan marah ye.. Im SORRY…

DSC_0004

DSC_0006

DSC_0015

DSC_0018

DSC_0026

DSC_0032

DSC_0040

DSC_0042

DSC_0052

DSC_0064

DSC_0069

DSC_0083

DSC_0082

DSC_0108

Aku rasa burung-burung ni tak cukup makan kot.. sampai taik telinga aku pun diorang nak rembat…. ermmmm aku dah terfikir untuk komersialkan taik telinga aku untuk jadikan produk makanan burung satu hari nanti… hhehehe

DSC_0110

DSC_0113

DSC_0115

DSC_0117

DSC_0120

disebabkan terlalu banyak gambar.. aku dah asingkan mengikut theme park dan permainan yang aku main so check-it out entry yang seterusnya…

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Diriku and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Cuti-Cuti Malaysia : Sunway Lagoon Wildlife Park – Part 1

  1. ruby says:

    cantik2 gambar yang ko tangkap nih.. nature of art..

  2. alicia says:

    aku suka kat tempat yg banyak burung tu….lain kali ada rezeki…kita pegi lagi eh….

  3. admin says:

    lain kali kita gi lagi yek… muahhh

  4. eika says:

    best juga kat sunway lagoon.

  5. admin says:

    kalau pergi dengan gf atau bf lagi best hehehe leh dating…

  6. lisa says:

    hai..nak tnyer la..u ni student Cybernetics ke….

  7. Mohd Zaid says:

    @lisa .. saya tak belajar situ.. kenapa? ada pelandok sama muka saya ke? hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *