Pengajaran Mengajar Kita Erti Kehidupan!

Setiap insan di muka bumi Allah ini ada  melakukan kesalahan, setiap orang ada melakukan dosa tak kira dosa tu kecil atau pun besar, kita hanya merancang tapi tuhan yang menentukan… dosa pahala tu kerja tuhan.. kita hanya mampu berdoa supaya kita menjadi yang terbaik dan mendapat keampunan dariNya.. dosa silam mengajar kita erti kehidupan, jangan jadikan dosa silam itu sebagai kelemahan diri kita sendiri. Kita perlu bangkit dan percaya pada diri sendiri.

Kesalahan akan menjadi sejarah yang tidak dapat dilupakan. Jangan jadikan kesalahan sebagai alasan untuk tidak melakukan kebaikkan. Natijahnya siapa tahu, dengan melakukan kesalahan kita akan menjadi yang terbaik dikalangan yang terbaik.

Jangan kita menghakimi individu itu sendiri, kita tiada hak untuk menentukan baik buruk seseorang. Berilah mereka peluang untuk bangun sekali lagi dan mencapai segala hajat yang telah mereka lakarkan. 

Kepada sesiapa yang aku dah buat salah tu.. tolong la maafkan aku ye.. manalah tahu kalau-kalau umur aku tak panjang, kalau aku ada berhutang duit ke budi ke tolong la kasi tahu ye… mana yang mampu aku langsaikan sekarang aku akan langsaikan.. mana tak tu, tolonglah halalkan ye.

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Diriku and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Pengajaran Mengajar Kita Erti Kehidupan!

  1. ruby says:

    zaid.. alhamdulillah dah pandai mentafsir segala2 galanya.. Tapi alangkah baik semua insan macam tu.. Hrmm.. Ruby paling tak suka org yang dah tahu sesuatu perkara tu dosa, tapi duk bangga mengatakan itu dosa antara aku dan tuhan.. Jangan masuk campur.. Sedangkan pada hakikatnya telah dinyatakan dalam hadis yang perkara itu dosa besar.. Hrmm.. Jika dah pernah buat salah dan dosa, jangan bersuara dan bangga.. Beritahu pengalaman dan mengajar org lain plak.. Hrmm.. Itu antara dia dan tuhan sepatutnya kan.. Ramai kawan2 ruby macam tu.. Bila dah kena tegur dok ulang “itu antara aku dan Allah s.w.t”.. Betapa beraninyer org tu nak bersemuka dengan Allah s.w.t.. Dah elok2 Allah s.w.t nak ampunkan dosa, terus bertambah dosa plak.. Wallahualam..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *