MILIK SIAPA?… MEDIA INDONESIA HANYA MEMBURUKKAN KEADAAN

1) Ikan Arowana Milik Siapa? Malaysia? Indonesia?

Pasal ikan pun boleh jadi isu hebat

Banyak lagi video… klik link dibawah…

2) Lagu Indonesia ‘Terang Bulan’ Dijiplak Malaysia

Apa punya bodoh la media Indonesia nih… buta sejarah betul..
(1780-1857) Lagu ciptaan penggubah Perancis, Pierre Jean de? Beranger
( 1877 ) diambil RAJA MUDA PERAK dari orkestra Perancis yang membuat persembahan.
( 1888 ) menjadi LAGU RASMI PERAK dan dimainkan di Britain mengiring SULTAN PERAK ke majlis permahkotaan QUEEN VICTORIA
( 1957 ) Dari LAGU PERAK digubah menjadi NEGARAKU….
namun ( 1920 ) diambil oleh opera Indonesia di SINGAPURA digubah sebagai TERANG BULAN dan menjadi popular.

Rendang Milik Siapa? Indonesia? Malaysia?

Hahahaa lagi yang menggelikan hati aku… aku rasa media indonesia ni dah tak cerita kot untuk dilaporkan…

Ternyata Banyak yang ” Dipinjam” Malaysia, Angklung dari Indonesia..

Setelah Pendet, Kuda Lumping dan Rasa Sayange pun Diklaim

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Macam-Macam and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to MILIK SIAPA?… MEDIA INDONESIA HANYA MEMBURUKKAN KEADAAN

  1. sara says:

    Ya Allah ya tuhanku.. Apa dah jadi ni zaid.. Indonesia nih kenapa.. Macam kes masa mula2 tanah melayu digubal dulu.. Ada jer yg tak puas hati…Kerajaan Malaysia, HANTARLAH balik indon2 yg bersepah kat Malaysia nih… Jangan ada apa2 ikatan pun.. Industri seni pon jangan ngada2 nak pi cari publisiti di Indon.. Indonesian not allowed in Malaysia!! Malaysia TERRITORY!!

  2. admin says:

    @sara,

    ye lah.. aku pun mula sedar supaya tidak menyokong sangat artis Indonesia… apa kurangnya artis Malaysia… gempak gak…

  3. yup kidal says:

    betoi tu sara..nanti gulai tempoyak dr negeri teman pn dia kate dia punye…..mangkuk hayun betoi specis ni…….

  4. aqmal says:

    orang endon memang emo!
    media juga bodoh memanaskan lagi keadaan.
    kata bangsa serumpun, mestilah ada segelintir pergeselan
    atau persamaan budaya.

  5. nurkasih says:

    @sara, yelah hairan betul org indon yg dkt indon..diorang tk sedar rakyat dia berduyun-duyun dtg kat m’sia cari rezeki tk tau nk temakasih..tulah yg dikata nero minded..asyik2 boikot m’sia..elok kita antar org indon yg kt sini balik negara mereka..kurang sikit kecurian

  6. syukeri says:

    mmg btul dah kita cimplak hak die..tapi diorang jugak yg memperkenalkn produk2 terbabit. disebalik hati mereka ialah terlalu dengki akan negara malaysia kerana malaysia sebuah negara membangun dengan pesat. silap mereka juga yang tidak tahu akan nusantara ini adalah satu rumpun melayu..

  7. tur says:

    What we want is only your willingness to say that “yes, angklung,batik, rendang etc are originally from Indonesia but because of history factor it also famous in Malaysia. We only want to hear that. We will feel that you appreciate what we have.

    “Batik is often worn in Malaysia, Singapore, Brunei, and southern Thailand brought there by Indonesian immigrants or merchants in the 19th century. Malaysian batik can be found on the east cost of Malaysia such as Kelantan, Terengganu and Pahang, while batik in Johor clearly shows Javanese and Sumatran influences since there is a lot of Javanese and Sumatran immigrants in southern Malaysia”

    “Rendang is a dish which originated from the Minangkabau ethnic group of Indonesia, and is now commonly served across the country. One of the characteristic foods of Minangkabau culture, it is served at ceremonial occasions and to honour guests. Also popular in Malaysia and Singapore, rendang is traditionally prepared by the Malay community during festive occasions”.

    “Angklung is popular throughout Southeast Asia, but originated from Indonesia (used and played by the Sundanese since the ancient times)”.

    It’s about heritage. Malaysian people as well as people around the world are free to wear batik, to play angklung, to eat rendang, but don’t forget it’s history. It is similar like when I wear Baju Kurung. I wear it but I don’t say that it is from Indonesia. I have no right to say that. I still appreciate your country and say that It is originally from malaysia.

    As Indonesia, I also feel angry with some of hyperbolic media reports. I don’t like it. (Btw, I don’t care about Arowana because it is not a human creature, God created it).

    I feel grateful that I am studying in Malaysia so I can understand Malaysia better and meet wonderful people here such as my dedicated lecturers and my Malaysian friends.

    One more, maybe some of Malaysian think that the position of Indonesian is lower, but you have to know that we are willing to work even most people always blame us as “bodoh” and uneducated.

    It’s just my opinion. I hope Indonesian and Malaysian can understand each other better. I am bored with this kind of condition.

  8. Dino says:

    banyak lagi indonesia hendak patern antaranya mee jawa,sirap bandung &mee bandung,asam jawa,itik jawa dan mcm2 lagi….makan nasi pun mereka nk patern……

  9. Dino says:

    kalau ikan arowana pun mereka kita hak milik mereka masallah jg sbb di sg kelantan ada ikan arowana..ditasik merah pun ada..di sg amozan pun ada…macamana pula dgn ayam dan itik ?

  10. Dino says:

    kalau orang indon kata gulai tempoyak mereka punya saya tak terkejut…tapi kalau cina indonesia kata mereka punya baru terkejut

  11. malaysia anjing says:

    orang malaysia semua anjing kao!!!!

  12. mazen al karen says:

    Salam Semua
    Dari tahun 1986 saya sering jumpa dan berkawan dengan student student indonesia yang studi sama saya. Pada pendapat saya mereka semua nye nasionalisme tak bertempat. Saya boring bila orang itu mula cerita begitu sebab dia amat ego pasal negara nye. Kan masa tu kami di Australi dan selalu nye studi jadi kan bila cerita pasal negara tak masuk gitu…. Student Indonesia itu emosi ya amat !Suka bercerita pasal ke gemilangan indonesia di masa lampau. Yang tu saya pelik. Semasa saya di Australi la tu. Tapi ada kawan saya tu asli kalimantan tengah orang dayak dan amat baik dengan saya kerana bahasa kami pakai bahasa banjar. Bila kami speaking tu kawan indonesia yang lain heran. Bahasa banjar tu bahasa saya dengan abah dan mama di rumah. Dia yang satu satu nye enggak pernah bicara pasal nasionalisme dan semangat chauvinism indonesia dengan saya. Kenapa ya !

  13. CSR Classics is simple to play but very challenging as
    it requires timing plus focus to win iin opposition to the most effective racers.

  14. Diana says:

    In an effort to begin generating the cash, the players muyst first obtain the Pixel Gun 3D coin crack software
    program.

  15. Now it’s a must to connect your Cellular System on which
    you play Swamp Attack hackwith USB to your Computer!

  16. You probably know many people (especially from YouTube)
    who have tons of coins and points… THIS is where they get their FIFA 15 coins and points!

  17. Growtopia Gem Hack 2014 We’re propud to Dungeon Hunter 4
    Hack V1.02 mmay be very helpful program.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *