Lelaki Juga Menangis!

Cry_Baby_by_buttonnose

Aku pernah ditanya oleh kawan-kawan, ‘pernahkah kau menangis?..’ dengan selamba je aku jawab ‘ Ya aku memang suka menangis’. Patutkah aku menangis?.. ya memang patut sebab lelaki juga berhak untuk menangis. Bukan nak cakap kalau lelaki tu menangis tak macho atau tak hebat tapi menangis tu juga sebahagian dari sifat diri kita tak kira lelaki atau perempuan.

Buat apa nak malu-malu kalau nak menangis, tengok macam aku, Arwah abah aku meninggal aku menangis, kucing aku mati aku menangis, tengok cerekarama aku menangis, kena marah aku menangis, happy sesangat aku menangis, menguap pun aku menangis… korang lelaki yang lain menangis juga ke?.. atau simpan akan ke-egoan korang tu?.. konon-kononnya tak gentle la kalau menangis… hahahaha kalau seorang lelaki tu tak menangis aku rasa dia tak normal la..

Memetik dari sebuah blog :

Tetapi menangis adalah satu tindakbalas normal setiap manusia. Tidak kira lelaki ataupun perempuan, kedua-duanya memiliki hak yang sama untuk merasa sedih sehingga menitiskan air mata.

Ya memang tidak dinafikan lelaki pun ada yang menangis, bukan nak tunjuk yang diri mereka lemah tapi kalau korang nak tahu menangis juga boleh menghilangkan segala masalah. Macam aku bila dah menangis lega, tapi tak la menangis macam bayi yang merengek-rengek nak susu, tu melampau la..

Moral of the story : kalau korang (yang lelaki ni) nak menangis, menangis lah,… toksah nak simpan-simpan dalam hati sebab menangis tu boleh meredakan perasaan yang bergelora dan memberikan sesuatu kepuasan dalam diri kita..

Oleh itu, lelaki, jejaka sekalian, jangan takut untuk menangis. Ia perkara yang perlu dilakukan. Buat apa menahan sedih hingga terasa sebak di dada. takut dianggap lembik, tidak macho oleh wanita? Jangan! Itu tindakan dan andaian yang salah.

INFO: Menangis

Menangis adalah satu akitiviti normal manusia. Tidak kira anda lelaki atau wanita, kedua-duanya mempunyai hak yang sama untuk berasa sedih hingga menitiskan air mata.

Ada bermacam-macam jenis `menangis dan semuanya mempunyai kaitan dengan faktor psikologi, kimia dan komposisi hormon. Mata juga boleh bergenang, berair dan merembeskan air mata ketika memotong bawang umpamanya; air mata meleleh ketika mengalami saat sukar atau sekadar mengimbas kembali kenangan dan pengalaman pahit.

Air mata yang bergenang adakalanya diikuti dengan tangisan yang lebih kuat hingga tersedu-sedu seperti kanak-kanak. Kajian menunjukkan ramai yang tertekan berasa lega selepas menangis begini. Inilah yang dikatakan ‘tangisan yang berkesan’, memberi kesan yang baik pada emosi seseorang sebagaimana ketawa.

Sumber: www.emotionalprocessing.org.uk

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Diriku and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Lelaki Juga Menangis!

  1. Alicia says:

    ahahahahah…mesti ko nangis macam dalam gambar tu kan…

  2. nb says:

    zaid..memang lelaki digalakkan menangis. Rasuallah menangis setiap kali berdoa dan menghadap ALLAH…jadi kenapa perlu takut menangis..

  3. admin says:

    hahaha banyak la.. aku kalau menangis macam ni – hheh klik sini best dowh cerita ni… aku tengok 10kali pun tak bosan…

  4. admin says:

    betul tu kak…

  5. Alicia says:

    @admin, ahahaha cute giler video ni.siap pakai baju kuda belang.haha.zaid,mo tanyalah, bila last ko menangis??

  6. admin says:

    ermm bila yek?…. last aku menangis bila aku tulis entry pasal MJ ari tu… tu pun masa tengok video im not alone kat youtube… tapi keluar air mata je tak la menangis macam melalak tak tentu pasal.. hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *