Transfer WordPress ke Hosting Baru

Alhamdulillah akhirnya berjaya juga zaid buat migrasi/permindahan untuk 3 domain ini ke server yang baru mohdzaid.com, sarniayahya.com, zaraaluwi.com dan ketiga² domain ini adalah blog yang telah zaid upgrade ke  sistem WordPress 2.7 (Paling latest sekarang ni),  Untuk pengetahuan korang sistem wordpress 2.7 ini mempunyai ciri-ciri keselamatan yang telah dikemaskini antara kelebihan wordpress 2.7 ini adalah

  • Comments API – would really let developers go creative and create new commenting power options.
  • Keyboard shortcuts for comment moderation – will make comment management faster. Though I recommend you try WP Ajax Edit Comments for some nifty comment management.
  • Theme update api –  Plugin update management has become real easy by the plugin update API. With the official wordpress theme directory powering more wordpress themes now, a new theme version update is welcome.
  • Dashboard and write box rearranging – aka netvibes style. My own custom dashboard with boxes and stuff wherever I want is cool.
  • Admin-only reply thing – for admin replies to comments is easy to customize via CSS anyday. But coded into comments is great.
  • Sitemaps by default – though the sitemaps plugin does a great job, default sitemaps would help most bloggers get better site indexing by search engines.
  • Comment threading – some people like it and use the threaded plugin, but not for everyone.
  • Batch editing of posts – now we are talking some powerful stuff. Batch Categories can do some powerful category management for you too.

Sekiranya anda telah mempunyai blog di wordpress.com atau wordpress (stand alone) di server sendiri dan berhasrat untuk membuat permindahan ke hosting yang lain, disini zaid ada membuat sedikit tutorial dan cara-caranya (ni cara zaid, tak tau la kot orang lain ada cara yang lagi senang hehehehe) 1 ) Login wordpress di server lama anda. Kemudian klik dibahagian Tools -> Export -> Download Export File, semasa klik download tu satu file eg: wordpress.2009-01-09.xml (2009-01-09 adalah tarikh terakhir data untuk diexport) akan muncul,  save file tu kat desktop atau folder di komputer anda.

Baca lagi…

wp1

okey selepas selesai download xml data tu ke pc anda, pergi ke server baru dan log in cpanel domain/hosting baru anda tu, contohnya http://domainbaruanda.com/cpanel dan masukkan username dan katalaluan. 2) Klik bahagian fantastico (ada kat bahagian Software/Services)

fantastico1

kemudian dibahagian blog klik WordPress dan buat New Installation fantastico2

selepas anda selesai membuat new installation blog wordpress di server baru anda anda, masuk admin panel wordpress tersebut,  contohnya http://domainbaruanda.com/wp-admin , sama juga seperti export diserver lama tadi tapi kali ni kita nak buat import pulak, caranya pergi Tools -> Import -> dan pilih WordPress (Lihat gambarajah dibawah)

wp2

selepas klik wordpress tu anda akan ke page (Import WordPress), didalam page ini anda diminta browse file wordpress.2009-01-09.xml yang anda save di pc anda tadi dan kemudian terus klik upload file and import, pilih untuk mengimport semua data (post/comments/file dan lain-lain), tunggu sehingga sistem selesai membuat permindahan data dari blog lama ke blog baru anda ni (proses ini mengambil masa mengikut file yang berada didalam server lama anda tu). Setelah sistem ini selesai membuat permindahan anda dah boleh akses blog baru anda dengan content yang sama dalam blog lama, so tak yah la susah2 nak transfer file secara manual lagi hehehehe senang je kan… (Lihat gambarajah dibawah)

wp4

sekarang segala content/comments/file dari blog lama anda telah ditransfer ke blog baru cuma plugin dan template anda kene upload secara manual menggunakan FTP kalau ada sebarang masalah bolehla komen kat blog aku ni ye… insyaalah mana yang boleh aku tolong aku tolong la.. hehehe 🙂 – ikuti tutorial seterusnya untuk FTP dan transfer domain dari server lama ke server baru.. – (kalau ada salah silap harap dimaafkan ye)

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Tips and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Transfer WordPress ke Hosting Baru

  1. azree says:

    nice tutorial. even sebenarnya aku semalam ade problem, backup yang aku buat x semuanya di backup a(profile picture ahli 50% dah hilang) diorg kena upload semula, huhu

  2. alicia says:

    nanti ajar aku 😛

  3. admin says:

    boleh-boleh…. ko nak tukar jugak ke alice… kan skrg ko pakai free provider

  4. admin says:

    tuts ni dah lama dah azree, aku saja je repost balik hehehe… yup pastikan selalu backup… tapi aku ni jenis malas nak buat backup … bila ada problem melopong lah aku…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *