Tips Mencegah Kecurian

Banyak sangat kes pecah rumah. Dan kita pun jadi bimbang. Tidur tak lena, nak upah guard mungkin tak mampu. Saya ada tips dan teknik yang mudah dan murah. Kalau boleh diamalkan jika bersesuaian.

Tips Menghalang Kecurian.

1. Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri.(mereka mungkin menggunakan anak sebagai tebusan).

  • Biarkan kucing jer tidur situ
  • Atau anda yang tidur di ruang tamu.. kesian kat anak tu tidor atas sofa..

2. Kunci atau sorokkan semua pisau2 yang terdapat di dapur sebelum tidur. (kesemua kes kecurian didapati pisau dan menurut polis mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untuk melindungi diri mereka).

  • Seelok-eloknya jangan gunakan pisau dirumah

3. Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12 ke atas) , jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka dimana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk (kes terbaru berlaku di Dungun)

  • Alternatif lain bukak paip dalam rumah pulak biar pencuri konfius

4. Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas ( jika tandas jauh) di waktu tengah malam,kejutkan ibubapa untuk bersama mereka.

  • Alamat tak tidur ler..

5. Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju (cara lama)

  • Simpan barang kemas di luar rumah

6. Bawa kunci alarm kereta bersama semasa tidur, in case terjaga tengah malam, cuba on and offkan balik untuk menakutkan pencuri (menandakan kita sentiasa alert).

  • Kalau alarm Proton tu jangan heran kalau sometimes alarm tu tak berbunyi

7. Tekan button merah alarm kereta anda jika anda suspect pencuri sudah masuk ke dalam rumah. Bagi jiran semua terjaga!

  • … .dan marah anda.

8. Sekiranya terlihat orang-orang yang agak aneh dan asing di kawasan rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka – (selalunya naik motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depan mereka, mereka akan menundukkan kepala)

  • Lagi power.. ajak dia orang raya rumah kita

9. Pesan kepada jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah kita dan mengaku saudara kita bertujuan untuk mengambil barang- barang, jangan benarkan, beri nombor telefon pejabat anda kepada jiran supaya mereka boleh double check dgn kita.

  • Kalau dia datang nak ambik barang jiran kita pulak cam mana?

10. Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga Codeless Phone anda berada disisi anda atau pun sambungkan satu extension dalam kamar tidur anda. Ini memudahkan anda membuat penggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.

  • Pastikan handphone ada cukup bateri

11. Adakan senarai nombor telefon kecemasan seperti polis, bomba, 991 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh hafalkan nombor tersebut. Ini memudahkan anda membuat panggilan telefon.

  • Selain hafal nombor tu pastikan jugak kredit ada (untuk prepaid user sahaja)

12. Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau automatik alarm.

  • OK ni!

13. Lampu porch & lampu belakang rumah sepatutnya terpasang secara automatik bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi vacation.

  • Timer!!!

14. Kalau cuti lama, pesan jiran kutip surat-surat dalam peti surat. Peti surat yang penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.

  • Jiran pun boleh jadi pencuri.

15. Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmi dari balai polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yg kerap di kawasan anda.

  • Kalau dah area tu kerap ada kecurian, apa lagi pindah jer lahh!

16. Kereta Proton adalah paling mudah dicuri. Kalau kereta anda brand new, sekurang-kurangnya anda perlu lock gear & steering sebelum tidur ( sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi akan berjaya melambatkan pencuri).

  • Jom lambatkan pencuri!

17. Kalau ada anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci dari dalam sebab ada pencuri yang mengambil kesempatan seksual dan anda perlu ada kunci pendua in case berlaku kebakaran.

  • Sebelum kunci pastikan pencuri tu belum masuk bilik!

18. Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki di bawah katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas.

  • Juga bola hoki untuk baling pencuri tu nanti!

19. Jgn letak kunci bawah pasu bunga/peti surat/ alang pintu/tepi tingkap bila keluar (pencuri dah lama tau taktik ni). Lebih selamat beri pada jiran yg kita kenal rapat.

  • Ok! Ok!

20. Kalau sewa rumah baru pastikan anda tukar ‘padlock’ baru, mana tau bekas-bekas penyewa lama simpan kunci pendua.

  • Nak lagi confident, tukar gril dan pagar baru!

About Mohd Zaid

Seorang penulis blog yang masih belajar bagaimana untuk menulis blog dengan baik. Saya amat meminati muzik dan gemar bersosial secara berhemah dengan rakan-rakan. Sekiranya anda ingin saya membuat review produk, makanan atau menghadiri sebarang event, sila hantarkan jemputan anda ke email : admin[at]mohdzaid.com atau yedkajang[at]gmail.com
This entry was posted in Macam-Macam, Tips and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Tips Mencegah Kecurian

  1. Sarnia says:

    Kalau jiran kita yang mencuri, macam mana lak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *